След изборите догодина вероятно ще има нова политическа ситуация. Това прогнозира съпредседателят на Синята Коалиция Мартин Димитров. Не изключвам предсрочни избори, допълни той.

Димитров коментира, че който не прави реформи, бива изпращан от избирателите в забвение. Съпредседателят на СК даде за пример НДСВ, които са дошли на власт с много по-голямо доверие от правителството на Бойко Борисов.

Димитров каза още, че се увеличава списъкът с провалените министри на правителството на ГЕРБ. Сега най-големи притеснения у сините всява Тотю Младенов с идеите си в сектор социална политика и заетост.

Синята коалиция догодина ще бъде алтернатива на всичко, което се случва в България, категоричен бе Мартин Димитров.

Иван Костов от своя страна изтъкна, че ако се наложи пък ремонт на кабинета едва ли Бойко Борисов ще смени кадри с експерти на Синята коалиция. Това е неговият стил, той не е диалогичен, заяви лидерът на ДСБ.

От думите му стана още ясно, че на президентските и местни избори през 2011 СДС и ДСБ ще се явят заедно.

Сините ще гласуват „въздържал се" по отношение на бюджет 2011 и против бюджетите на НОИ и НЗОК.

Според сините целта на бюджета за следващата година е правителството да изкара до изборите. Бойко Борисов се надява това правителство да издържи до президентските избори, категоричен бе лидерът на ДСБ. Костов критикува увеличението със 152 млн. лева за "най-съмнителната" по думите му, политика на МТСП - социалното подпомагане.

Това увеличение е за купуване на гласове, убеден е той.  Една от причините сините да не гласуват "против" за макрорамката за следващата година е заявката на ДПС и БСП, че ще гласуват против бюджета за следващата година. Не искаме по никакъв начин да ни свързват с тях, обясни Иван Костов.

Това са антиреформаторски бюджети и връщат България години назад, коментира от своя страна Мартин Димитров. Той определи бюджет 2011 като особено рисков и допълни, че очаква дефицитът да надхвърли заложените 3%.

Сините не са изненадани от бъдещото обявяване на проекта "Първанов". Според тях обаче този проект не може да е конкурент на Синята коалиция.