Синята коалиция настоява за изслушване на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в парламента, което да стане още в петък като първа точка от заседанието.

Повод за искането са последните изказвания на министъра за намерението на правителството относно изграждането на АЕЦ Белене.

По думите на Иван Иванов от ДСБ ако бъде реализиран проектът АЕЦ Белене ще се окаже, че правителството на Бойко Борисов ще обвърже България с Русия в още по-голяма степен, отколкото успяха да го сторят президентът Първанов и правителството на Станишев.

Иванов отправи призив към Бойко Борисов да удържи вътрешния и външен натиск и Белене да не се реализира.

Депутатът от Синята коалиция Лъчезар Тошев предостави редица експертизи за проекта, насочващи за прекомерните рискове.

Според изследване и становище на БАН, обявено още през 1990г., строителната площадка е в сеизмично активна зона и проектът е опасен.

Лидерът на сините Мартин Димитров изтъкна, че технологиите в Белене са остарели, и че сега пари за реализацията на проекта няма.

По думите му ако мнозинството се реши на тази стъпка, това може да коства стабилността на управлението.

Освен че може да няма пари за пенсии, реализацията ще доведе до невиждана и нечувана зависимост от Русия", предупреди Мартин Димитров.

Депутатите от Синята коалиция са категорични, че рисковете от проекта Белене остават за наша сметка, а ползите са твърде съмнителни.

По-късно през деня Бойко Борисов коментира изказванията на Синята коалиция.

Аз зная, че в „АЕЦ Белене" са налети вече милиарди, неустойките са за милиарди и когато трябва да вземеш решение, се калкулира всичко. За съжаление предишните правителства са ни докарали до това положение да избираме коя вина е по-голяма, посочи министър-председателят. 

По думите му правителството се старае да направи проектът „Белене" икономически изгоден. Най-лесно е да зачеркнем проекта, добави той.