Политическа партия "Синьо единство" се изправя за битката на предстоящите европейски избори със самочувствието, че ще представи единствената дясна листа.
Десните са на мнение, че Тройната коалиция ще оглави почти всички български листи с кандидати за евродепутати, включително листите на БСП, ДПС, АБВ и дори на Реформаторския блок.

"Синьо единство" не припознава бившите управляващи от ГЕРБ като дясна партия и именно заради това заявяват, че единствената дясна листа на тези европейски избори ще бъде тяхната.

Те вече са направили списък с критерии, който трябва да притежава всеки един кандидат за европейски депутат и вече са отворени за определени номинации.

Бъдещият представител на "Синьо единство" в Европа на първо място трябва да е член на самата партия, да не е бил част от бившата Държавна сигурност, да е висшист, да знае поне един европейски език и не на последно място да е събрал достатъчно доверие сред десните избиратели.

Кандидатите на "Синьо единство" трябва да споделят и идеята за създаване на единна дясна партия в България и да са достатъчно убедени в необходимостта от дебат за десницата у нас, тъй като според десните евроизборите са първата стъпка към възраждането на дясната партия в България.

"Познатата Надежда Нейнски е най-логичният избор за човек, който ще оглави листата на "Синьо единство" за европейските избори", отсече на днешната понеделнишка пресконференция на партията нейният председател Христо Панчугов. Той все пак подчерта, че конкретни номинации за кандидати все още няма.

Панчугов се зарече, листата на "Синьо единство" да бъде единствената, която ще се придържа към принципите и освен това ще бъде лицето на това как трябва да изглежда политическата десница у нас.

Новите десни ще водят разговори за евентуални коалиции само с партньори, които смятат, че страната ни се нуждае от единна дясна партия. "Синьо единство" използваха случая, за да изтъкнат, че предсрочните парламентарни избори са единственият сценарии предвид ситуацията у нас, а те самите десни за тях.

"Абсолютно безобразие е, ако полицията или прокуратурата се намесят в действията на студентите, които отново окупираха Софийски университет", бе коментарът на Христо Панчугов за повторната блокада на Ректората с искането за оставка на правителството и разпускане на парламента.

Десните обърнаха специално внимание и на идеите за реиндустриализация у нас, като заявиха, че страната ни има нужда от индустриализация, но чрез инвестиции в образование, в младите хора, а не по начин, по който започва да действа правителството на Пламен Орешарски.

"Синьо единство" приемат възраждането на Химко Враца като скандално връщане на икономиката на социализма. Десните настояват вместо да се дават пари за Химко Враца, който така или иначе има много задължения, например да се подобри инфраструктурата във Врачанския регион, както и да се насърчат местните малки и средни производители.