Скандалът "Ало, Банов" се оказва не кауза за справедливост и истина, а изцяло политически конфликт. Вече има и съмнения и за лобизъм.

"Когато говорим за този случай, може да говорим, че е казус, но не кауза. В противен случай отиваме в полето на политическа борба". Това каза пред Нова телевизия политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Излизайки от обективизма, влизаме в политическите удари един срещу друг. Живеем в корупция, откакто сме се родили. Не познаваме система на некорупция, затова и борбата срещу корупцията на фона на корупционния свят е трудна, но е "вкусна за политически модели".

Борисов казал "Не" на оставката на Банов

Борисов казал "Не" на оставката на Банов

Посъветвал го да обясни случая

Наблюдаваме разделение на обществото по отношение двете най-големи политически групи в парламента. Съществуват и хора, които се отвращават от подобни случаи.

Единият изход е да не се интересуват от политика и избори, а другият е Терминал 2.

Ефектът от скандала е абсолютно удар срещу здравите устои на нашата нация. Разделението обаче има лица, а основата му отваря пътеката към националсоциализъм, обясни Христова. Скандалът според нея не може да бъде разбран като битката срещу корупцията, защото е превърнат в политически удар и се базира на среда, в която липсва достоверна информация.

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Министърът бил рекетиран отдавна с тези записи

Припомняме, в сряда депутатът от БСП Елена Йончева представи запис от разговори на министъра на културата Боил Банов, с който го обвини в корупционна схема за опрощаване на поне 700 000 лв. на фирмата изпълнител за ремонта на Ларгото в София.

След представения запис главният прокурор Сотир Цацаров реагира светкавично, като се самосезира и нареди проверка.

По повод разкритията на Йончева бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви в кулоарите на парламента, че е реагирал на случая с Ларгото и го е изпратил на съд още тогава.

Кметът на София Йордан Фандъкова пък не пожела да коментира случая, като обясни, че Ларгото е предоставен на столична община за стопанисване и тя няма отношение.

Изявление даде и самият Боил Банов, който заяви, че нямало опростени пари и ще съди всеки по трасето. Той обяви и готовността си да подаде оставка, ако тя му бъде поискана, тъй като "не е роден като министър".

Вчера обаче стана ясно, че премиерът Бойко Борисов го посъветвал да не бърза с оставката, а да обясни случая. С действията си министър-председателят показал, че стои зад Банов, смята самият министър на културата.

Във вчерашния ден се разбра още и че скандалът "Ало, Банов съм" се е разрастнал и в МОН. Ангел Ангелов, сочен за информаторът на БСП, отправи обвинения към ръководството на министерството на образование в упражняване на психологически тормоз.