Танов: Не ми се говори! Нямам нерви! Не може всичко да е толкоз популистко, толкоз тъпо и толкоз да няма нищо с действителността и да не е... Пълна фалшификация! И заблуждава премиера...

Това е само част от разговора между финансовия министър Симеон Дянков и шефа на Агенция „Митници" Ваньо Танов. Три скандални аудиозаписа бяха оповестени на пресконференция, дадена от ръководството на вестник "Галерия".

Кристина Патрашкова направи няколко лаконични извода, които стават ясни от разговорите между тримата. Ваньо Танов е подложен на сериозен натиск от страна на МВР и лично от силовия министър Цветан Цветанов.

От своя страна Ваньо Танов притиска няколко фирми, които според Цветанов не бива да бъдат притискани.

От разговорите става ясно, че Цветан Цветанов заблуждава премиера Бойко Борисов и дори го лъже, а финансовият министър Симеон Дянков е загубил доверието на министър-председателя още през месец май миналата година.

Последните две констатации се правят от заместника на Симеон Дянков - Владислав Горанов, обобщиха от "Галерия".

Патрашкова обясни, че ръководството на седмичника не разгласява СРС-та, тъй като когато са получили флаш памет с трите записа, никъде не е било означено, че информацията е събрана чрез СРС-та. Освен това разговорите могат да бъдат приблизително датирани от контекста им и става ясно, че те са провеждани през май месец 2010 г.

"Ако това са били СРС-та, то би следвало да е образувано някакво дело. В противен случай според закона за СРС-тата тези записи би трябвало да бъдат унищожени", коментира Патрашкова. Тя посочи, че това са частни разговори между важни хора в държавата. Тази сутрин записите са били изпратени и на главния прокурор Борис Велчев.

От "Галерия" посочиха, че не знаят кой е изпратил записите на разговорите, но предполагат, че това могат да бъдат както самите участници в разговорите, така и служители на ДАНС, Румен Петков, Цветан Цветанов.

На въпрос дали оповестената днес информация има връзка с уволнения преди дни служител на ДАНС, който беше изгонен заради изтичане на информация, Кристина Патрашкова посочи, че двата случая нямат нищо общо.

"Информацията няма никаква връзка и с Алексей Петров, който е под домашен арест, тъй като той е извън службите от дълго време", коментира от своя страна Явор Дачков. "ДАНС са изцяло под ръководството на ГЕРБ и Иван Костов, а те са политически противници на Алексей Петров", допълни още Дачков.

Разговорите са записани около 18 май, когато Ваньо Танов е бил гост в ефира на БиТиВи. Предната седмица вътрешният министър Цветан Цветанов дава на Бойко Борисов специален доклад на ДАНС и ГДБОП за състоянието на контрабандата и работата на митниците.

На 17 май министър Цветанов открито атакува Ваньо Танов и работата на митниците в ефира на БНТ. Танов му отвръща на другия ден, припомни хронологията на събитията Явор Дачков. Тогава се стига и до скандала между Ваньо Танов и Цветан Цветанов, тъй като Цветанов упреква "Митниците", че трябва да се въведе следмитнически контрол, а Танов казва, че МВР не издирва кои са каналите за трафик на контрабанда.

Първият разговор, който ви цитираме, е между министър Дянков и митническия шеф Танов:

Танов: Еми не... Те нещата са отврат...
Дянков: Какво?
Танов: Нещата са отвратителни! Аз станах, той (б.р - Цветан Цветанов) няма един аргумент. Абсолютно празни приказки. Сега в момента ни слушат, но т'ва са...
Дянков: Еми не, к'во като ни слушат...
Танов: Ами не, ама, абсолютно празни... Няма един аргумент... Той говори, че трябва 300 лева да се плащат за туй, то при износ няма... Ама няма една думичка верна... Такова невежество, че не може да бъде. Пишат ми доклад ДАНС, ама т'ва са неща, когато България не е била член на ЕС. Преписват отпреди десет години. (...) Едни такива глупости (...).  И как да се бориш, когато насреща си имаш човек, който... Нямам думи... Не, няма да се излезе от туй положение... Отврат са... Отврат са, слушат ме, не ми дреме на жилетката, в момента ще му звънят, ще му предадат разговора, но са отврат, защото не се говори с аргументи, а се говори с измислени... И всички, които приказваха едно преди това, сега се измятат и въобще, к'во да...
Дянков: Не, ама ние нека да си имаме добри постъпления и да се борим за това. Т'ва е важното...
Танов: (...) Т'ва, което се случва с цигарите, само че той днеска ми отчита операция по пазарите. Аз нямам такива оперативни възможности. Той тръгва повърхностно - задържал (...) Обаче то е много лесно популистки. Пращаш, имаш 60 000 човека, аз имам на 10 митници по 10 човека оперативен състав - 100 човека. Мобилна група 100 човека - 200 човека. С 200 човека съм задържал 30 милиона къса, ти си задържал само 5 милиона къса цигари, обаче колко сме велики... Алкохолът, да се вдигнели акцизите, щото те правели... Не ми се говори! Нямам нерви! (...) Днеска каза, че Тони Странджев (бившият заместник-директор на НСБОП- бел.ред.) се срещал с Румен Петков, а Тони Странджев вчера ми каза: "Румен Петков  ми се обади", те понеже му слушат телефона, "Румен Петков ми се обади кьоркютук пиян...". Три години не го е чувал по телефона, но той (б.р. - Цветанов) не каза, че му се обадил по телефона понеже, ами каза, че правил среща. След което аз се наложи да обясня, че няма такова нещо. Тони ми докладва, че Румен Петков му се е обадил и му казал: т'ва, което правите срещу Жоро Самуилов, срещу другите, и му казал: „Аз имам един грях към тебе и към Танов... И той сега го представи, все едно че правим срещи, че съм дружка... Че правим срещи с Румен... Не, нямам нерви...(...) Хубаво, ама така не стават нещата.
Танов: Няма да се оправи туй положение в момента, което е. Той (б.р - Цветанов) настройва и премиера...
Дянков: Да де, но премиерът е умен, за разлика от него. Премиерът все пак знае какво е важно за всички и според мен ще се държи.
Танов: Той ме погна пред всичките тез хора... Няколко пъти помолих, ако има, нали, нападки лични към мен, да останем тримата и да изясним къде... в смисъл да говорим с аргументи..(...) Просто ми се повръща (...).Не може човек да стига до такива низости. Да си защитавал едни позиции и после, сега, да се извърташ на 360 градуса, кат' нещата не са добре. И някой ще предвиди какво ще се случи. (...)
Дянков: Не, трудно е, но пък вие, стига да си вършите работата...
Танов: Не, то е невъзможно, защото това, което го целят, на мен ми е ясно. Отстраняват Николов (б.р. - заместника на Танов Красимир Николов), Тони Странджев се разплака... Той си подаде... нали ви казвам, още същия ден... Мъж, за мен, когато му излезат сълзи на очите... Не каза една дума, написа си рапорта, но му течаха сълзи по бузите. Аз няма да го забравя никога! И не мога да се съглася, че аз трябва да се съглася на базата на интриги... Този човек какво ще си помисли, а и останалите в състава... Значи аз съм си избрал човек, в който вярвам, защото като съм влезнал в митницата, не познавам никого и нямам право да си избера човек, с който съм работил три години и никога с нищо не ми е показал, че не е лоялен към държавата. (...) Той ще си тръгне още утре и ще си замине за Щатите, щото жена му е там от 10 години, и няма да се върне. Но не е там проблемът - ще ми назначат един и аз ще стана пионката, те отдолу ще си го командват к'во да прави, кои фирми да обслужва, защото целият проблем е заради две-три фирми, които аз ги натискам. (...) Много зле стана... Щото е трудно един човек срещу десет... Няма да мога да спя таз нощ... Не ми се говори просто... Просто се чувствам омерзен отвсякъде.. Чувствам се в една помийна яма...

Разговорът между двамата продължава след няколко дни:

Танов: Ами щях да ви питам, понеже този Виктор (б.р. - журналистът Виктор Николаев), който беше в Канал 1, сега в bTV, искал да участвам и щях да ви питам, във вторник, щот' така, както усещам, Нова телевизия ще направи голямата простотия под диктотвка на туй (б.р. - на Цветанов) и аз смятам, че трябва ясно и точно да кажа как стоят нещата, но преди това искам един разговор с... премиера, щото... така... не мога да... нали, задкулисни игри и туй да... или трябва едни неща да работят, или...
Дянков: Ами... добре... аз... по-късно и без туй ще се занимавам с Бойко. Ний там няма как да държим нещата...
Танов: Аз имам един-единствен въпрос, г-н министър. Т'ва, което аз дойдох, че ще провеждаме принципна политика, защото аз пак ви казвам, така са навързани всичките... тези... (...) Абсолютно всичкото е обърнато на 360 градуса.(...). Значи или той (б.р. - Борисов) осуетява и да престанат с тез измишльотини или аз си тръгвам, във вторник излизам и казвам нещата от А до Я с истинските им имена. Това е, нямам друг ход. Затова искам да чуя от него (б.р. - Борисов), защото аз съм поел определени ангажименти и никога не се отказвам и никога не предавам хората. (...).
Зат'ва виждам, че всеки един, който, за който аз съм искал да си свършва работата и да бъде абсолютно принципен, няма значение коя фирма е, значи той е сега подложен на атака (...) Знаете какво, не се тръгва срещу фирми, за които с години се е знаело, че са под покровителството на тоз и на оня. Как ще им вдъхна кураж и как ще продължи оттук нататък работата? (...)
Трябва да бъдат други мерките. Да водят до т'ва, че ти да не смееш да извършиш т'ва деяние. Еми ний т'ва направихме. И започва да дава резултат, но ме е яд от атаките. В крайна сметка, защо МВР се включи от другата страна. Що „Булгартабак" ще хвали МВР? „Булгартабак" е държавно предприятие. То винаги трябва да бъде под наблюдението на ДАНС и МВР. Защото в държавните предприятия могат да станат злоупотреби. В частното частникът си следи и няма как някой да му открадне парите.
Дянков: Да, да... Не е лоша идея да звъннеш на Бойко и просто да...
Танов: Ми аз кат' звънна, той с една дума - няма от к'во да се притесняваш, к'во има... Т'ва са...

Разговор между Ваньо Танов и Владислав Горанов непосредствено преди участието на Танов в bTV на 18 май 2010 г.

Горанов: Аз понеже знам, че си изправен мъж, няма да решиш да отвърнеш утре на Цецо, исках да те чуя, да ти кажа аз как ги виждам нещата отстрани, защото на фона на поведението на Симеон (б.р. - Симеон Дянков) от ония дни и на всички тия неща около него не е ясно самият той как стои пред премиера. (...) аз знам, че на тебе не ти пука да бъдеш на тоя пост самоцелно или не, но няма смисъл да влизаш в темата на Цецо утре, щото те неминуемо ще провокират...
Танов: Аз знам, че ще ме провокират. Мен не че не ми пука. Аз дойдох с желанието да променя нещата в друга посока...
Горанов: Самият факт, че генералът Борисов, който ти познаваш добре, мълча и не каза една дума, говори, че той не е с чиста позиция за себе си. Най-малкото знае, че и Цецо си има кусури, че има емоционални залитания. Знае, че Цецо малко смесва и партията, и работата, в което няма нищо лошо... нали в смисъл... той си има и други отговорности, но... По-скоро ще напраим само сеир на чужди хора, отколкото...
Танов: Аз исках единственото нещо, което... и зат'ва звъннах и на премиера.(...) те са написали един доклад - ДАНС - който за мен е преписан от 2006 година.
Владислав Горанов: Тоя доклад мога да го напиша и аз. В смисъл всеки...(...) На всички беше ясно, че Цецо говори ангро и че не е запознат с материята. Това, повярвай ми, и на Бойко Борисов му е ясно.
Танов: Цецо не е длъжен да е запознат с материята, но въпросът е друг, защото нямаме проблеми в нито една регионална дирекция. Проблемът е... защото той дава този картбланш на БОП-а по някакви лични или други причини да...
Горанов: Добре де, защо продължава той (б.р. - Цветанов) и да го заявява публично и къде ли не, че няма проблеми с НАП, а има проблеми с митниците. Айде, остави НАП настрани, защо той твърди, че има проблеми с митниците.
Танов: Ами за мене в БОП-а са раздразнени, че в края на краищата не могат те да отчитат дейността на митниците, не могат всеки път, когато ти си задържал определени количества, и даже да стигнат дотам да кажат съвместно, ами те отиват и казват МВР... И понеже ние реагираме остро на... защото как аз да мотивирам работещите, защото те денем работят, а вечерта слушат, че някой друг е свършил работата. Това е много порочно. Второто много важно е, че тези, хората от другата страна, които би трябвало да се учат на професионализъм, те свикват по лесния начин, че могат нищо да не правят, задържано на границата - хоп... С много гръм обявяване на резултати. Това не е добре и за МВР, и за митницата. (...) Аз никога не си позволих по никакъв начин да коментирам МВР. Колкото пъти са се опитвали да ме провокират с въпроси, защото ме провокират понеже съм бивш служител на МВР... Нещото, което не е добре, е, че като министър на вътрешните работи и като вицепремиер, нито едното, нито в другото дейността на министрите му е в ресора. Все едно ся ти да започнеш да коментираш работата на МВР.
Горанов: Е, на мене ми е малко по-лесно, щото аз мога да я коментирам от гледна точка финанси. Но така или иначе, ти виждаш, че има един огромен конфликт между двамата и че всъщност...
Танов: Ма не мога да разбера откъде е този конфликт...
Горанов: Не, не, не между тебе и него (б.р. - Цветанов). Значи между тебе и него си има едно на ръка. Отделно, отделно, той счита тия две неща за изпуснати карти. Нито едно кадрово решение не е зависело от него и не му е наложено. Сиреч, сиреч - нито едно кадрово решение не е успяло да бъде партийно. Първо, това. Второ, имай предвид, че те със Симеон (б.р. - Дянков) са гуша за гуша. Това сигурно го знаеш. Ама и постъпката на Симеон беше тъпа...
Танов: Е, ми... Аз му се обадих и поисках на другия ден среща, защото неговото неявяване беше... даде възможност да се случат част от нещата.
Горанов:
Значи неговото (б.р. - на Дянков) неявяване е най-малкият ти проблем, защото той е загубил всякакъв авторитет пред премиера с действия и бездействия, за да може да се допусне такава ситуация на противоборство. Симеон... Симеон, ъъъ, не работи достатъчно. (...)
Горанов: Добре, що те мачка толкова Цецо освен някакви стари...?
Танов: Не знам! Ама нямаме стари... До изборите с него, той беше човекът, с който колко пъти сме се срещали да ме кани... да иска да участвам в кандидаткметските избори (б.р. - на местните избори през 2007 г. Ваньо Танов беше кандидат-кмет на ГЕРБ в Русе). Ма многократно сме се срещали с него и аз отказвах, защото му казвам, че имам картонче (б.р. - досие в ДС). По какви причини... А на всичкото отгоре се оказа, че като се проверяваха в системата на МВР, само една буква има в азбуката, това беше буквата „В" и за нея се изчете цялата справка, която е в делото, защото такова дело няма истински съществувало, аз го знам кат' оперативник как стоят нещата, което показва... Той (б.р. - Цветанов) беше човекът, който ме убеждаваше, че няма никакво значение, казах, че ще има атаки и така и след изборите...

Разговорът продължава с обсъждане на среща между премиера и зам.-финансовия министър, на която Симеон Дянков не е присъствал.

Горанов: Десет минути след като беше свършила срещата, Симеон ми се обади да ме пита как е минала срещата и кой какво е говорил. И след това ти се обади на тебе. 9,15-9,20 ти звъня на тебе. Не знам дали си му вдигнал, но ти беше звънял, нали?
Танов: Звъня ми и аз го видях, кат' сe прибрах, и наистина ми беше гадно и...
Горанов: И не му вдигна. Правилно, к'во...
Танов: И малко по-късно вдигнах, щото си викам, то, кат' ти умре хуя, путки...

Реакция:
Министрите не са събрани в правителството, за да се обичат, а за да работят заедно. За мен най-важни са крайните резултати. От тяхната съвместна работа зависят приходите в хазната. Те носят приходите в хазната. Не мисля да хабя енергия и да навлизам в подобни спорове за това кой как говори в личните си разговори. На България и предстоят изключително важни месеци - предстои доклад на Европейската комисия, предстоят проверки на подготовката и готовността на страната за влизането и в Шенгенското пространство. Това са далеч по-важни и отговорни задачи, решаването на които засяга пряко всеки българин
Б. Борисов пред "Фокус"

Зам.-главният редактор на вестник "Галерия" Явор Дачков подчерта, че от всички разговори става ясно, че Ваньо Танов знае много добре, че го подслушват и той го казва многократно. Освен това шефът на Агенция "Митници" говори като човек, който е подслушван, допълни Явор Дачков.

"Опитите му да направи цалостно изречение, които на места не се получават, говори за това, че той иска да запази някакво достойнство и да изтъкне своята принципна позиция", коментира зам.-главният редактор на седмичника.

От разгласените записи става ясно още, че МВР натиска "Митниците" заради съставени актове на 2-3 фирми, които не би трябвало да се проверяват като се споменава само фирмата "Лукойл". "Другото скандално нещо, което Ваньо Танов обяснява, е как ДАНС и службите могат да подслушват масово и как правят разработки само от едно подслушване", посочи Дачков.

"Туй срещу което ние се борихме толкова много, сега го правим абсолютно същото", казва Танов, имайки предвид контрабандата и състоянието на Ахенция "Митници". "20 години всичко е ставало с покровителството на политическите партии и ние сега вместо да го променим, го правим същото", казва още Танов.

По време на един от разговорите Ваньо Танов признава, че вдигането на акцизите за цигарите е било груба грешка. "Защо бяха вдигнати акцизите на цигарите, след като нищо не задължаваше правителството да го направи?", запита зам.-главният редактор на седмичника и допълни, че е глупаво да се смята, че това е грешка от некомпетентност. Според него по този начин изкуствено е повишена възможността за контрабанда.

"Кой носи отговорност за тези неща - ние не съдим. Просто показваме само малка част от задкулисието на българската политика и това по какъв начин политиците общуват помежду си", обясниха от вестника. "Те си позволиха да направят това по отношение на едни лекари", припомни Дачков и допълни, че от записите личи, че Танов, Дянков и Горанов са не по-малко вулгарни от подслушваните лекари от Горна Оряховица.

"Между двата разговора - този на лекарите и този на Танов, има една огромна разлика", коментира Явор Дачков и допълни, че лекарите носят отговорност в една определена болница и пред клетвата, която са положили, а министърът на финансите, шефът на митниците и зам.-финансовият министър носят отговорност пред всички нас", допълни журналистът.