България разглежда Азербайджан и като водещ фактор за успешното реализиране на Южния газов коридор. След 2020 г. България ще получава един милиарда кубически метра азербайджански природен газ годишно. Това заяви зам.-външният министър на Азербайджан Юрий Щарк.

Той заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика на Азербайджан в България Н. Пр. Наргиз Гурбанова засадиха три чинара в парк-музей "Врана".

По думите на зам.-министър Щарк дипломатическите отношения между България и Азербайджан са много добри и се развиват в положителна насока.
"В контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС българската страна е изключително удовлетворена от диалога между Азербайджан и Европейския съюз във всички негови формати", каза той.

Откриха първата авиолиния между България и Азербайджан
Обновена

Откриха първата авиолиния между България и Азербайджан

29 евро е цената на билета в една посока

Очакванията са в най-близко бъдеще да станем свидетели на важно споразумение между ЕС и Азербайджан.

Зам.-министър Щарк припомни, че през 2015 г. България и Азербайджан са подписали Съвместна декларация за стратегическо партньорство. "Надявам се, че в най-близко бъдеще ние ще започнем нашия стратегически диалог въз основа на разпоредбите на тази декларация. Разчитаме и на по-нататъшното задълбочаване на нашето сътрудничество в областта на енергетиката, образованието, науката, изкуството и културата", изтъкна той.

Благодарение на добрите дипломатическите отношения между двете страни, вече има и директен самолетен полет от София до столицата на Азербайджан - Баку, каза Щарк.

Азербайджан готов да газифицира за собствена сметка България

Азербайджан готов да газифицира за собствена сметка България

Това обяви президентът Илхам Алиев пред Борисов

Посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова заяви, че тези дървета се засаждат като символ на приятелството между Азербайджан и България. С този символичен акт се отбелязва 100 години на Азербайджанската демократична република.

Над 300 000 души са посетили парк-музей "Врана" за последните пет години. Фандъкова допълни, че достойнството на този парк е в това, че той е затворен и е в периферната част на София.

По думите й тази инициатива е насочена към подобряване и модернизация на зелените площи на града. "Нашата задача е да пазим, да развиваме и да се грижим за зелената система на града", подчерта Фандъкова. В парк "Врана" има над 800 различни видове растения и храсти дошли от различни краища на света.