Увеличават се рисковете за сухопътния Шенген, ако служебният кабинет и следващият редовен задълбаят в политически битки. В Европа били загрижени дали ще се случи ротацията. Тази позиция изрази пред БиТиВи премиерът в оставка Николай Денков.

За неслучилата се ротация Денков бе ясен: ГЕРБ избяга от реформите.

ГЕРБ са заедно с ДПС в това упражнение и не са готови да променят системата, според него. ГЕРБ и ДПС имали влияние в съдебната система и регулаторите.

Много често говорихме на срещи с Пеевски вместо с Борисов, разкри Денков. Уговаряли си среща с Борисов, отивали, а там бил Пеевски, говорел повече от Борисов и много от решенията в ПП чували от него.

ГЕРБ и ДПС избягаха от реформата в съдебната система, категоричен бе Денков. Мнението му е, че предсрочните избори са загубено време за България. След вота ПП-ДБ са готови на преговори с ГЕРБ, които ще започнат там, откъдето са спрели.

И премиерътв оствака не знае кой е предложил промените в Конституцията за служебния кабинет и "домовата книга", като обясни, че реално той не е участвал в тях. Припомни обаче мнението на Венецианската комисия, която препоръчала редовен кабинет да управлява, докато застъпи новия.

Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС

Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС

Има конкретни планове България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 г.

Почти до края успяхме да работим като екип, коментира той работата на министрите в кабинета. За добрата оценка на Калин Стоянов му помагали за успехите за Шенген, но много въпроси оставали без отговор, като например за Мартин Божанов - Нотариуса и Пепи Еврото. Според Николай Денков МВР министърът прикрива връзки между Нотариуса и Еврото и МВР.

Николай Денков очаква от Главчев честни избори

Николай Денков очаква от Главчев честни избори

Това ще зависи и от състава на Министерският съвет

Министърът на електронното управление е виновен за провала на машинния вот, но и в работата на неговото министерство били свършени добри неща. Не е имало корупция в кабинета, сигурен е Денков и отрече категорично информацията, която се появи покрай министър Йоловски, че е бил натискан от Кирил Петков и Божидар Божанов за определени обществени поръчки.