ГЕРБ/СДС предлага да поканят Володимир Зеленски, президент на Украйна, да отправи видео обръщение на живо към народните представители по време на първото заседание на парламента. Това съобщават от пресцентъра на ГЕРБ, малко след като стана ясно, че с гласовете на ДБ, ПП, ДПС и ГЕРБ е взето решение руският и беларуският посланик да не бъдат сред поканените на церемонията по конституирането на 48-то Народно събрание. Днес се състоя втората среща по темата по настояване на "Демократична България".

От ГЕРБ/СДС настояват да бъде свикана още една работна среща между партиите, където да се обсъди предложението им. Вече са внесли и писмо до главния секретар на парламента - Габриела Килфанова, в което предлагат срещата да се проведе на 14 октомври 2022 г. от 13 часа.

БНР информира, че партия "Възраждане" няма да участва в инициираната от ГЕРБ среща. "Това вече е крайна степен на дебилизация и инфантилизация в българската политика. Ако решат да направят нещо подобно, просто ще се наложи да отправим ние покана към руската посланичка и тогава предполагам, че целият първи работен ден Народното събрание ще бъде провален", коментира лидерът на партията Костадин Костадинов, цитиран от националното радио.

Припомняме, че и преди два дни от ГЕРБ заявиха позицията си, че Митрофанова не бива да бъде сред гостите на 19 октомври, но след срещата в Народното събрание и с прессъобщение до медиите. От думите на Надежда Йорданова стана ясно, че на живо и в парламента представителите на ГЕРБ са се въздържали от мнение. На следващия ден с нарочен брифинг дори излезе и лидерът на партията Бойко Борисов.

Посланичката на раздора Митрофанова аут от първото заседание на НС

Посланичката на раздора Митрофанова аут от първото заседание на НС

Посланикът на Беларус също няма да получи покана за тържественото откриване на парламента