България няма задължения да участва във военни действия в държави извън НАТО. Това каза в ефира на бТВ Румен Гечев от БСП, в коментар по темата за помощта на страната за Украйна и за разговорите на премиера Николай Денков с Йенс Столтенберг в Брюксел.

Според Гечев ръководството на Алианса въвлича страните, членуващи в него, в конфликта между Русия и Украйна. Той изтъкна, че двете страни, "носят своята вина за тази война" и добави, че нападната страна членка няма.

Гечев коментира още и двата процента от БВП за отбраната, като изрази съгласието си с премиера Денков, според когото трябва да бъде повишен капацитетът на българската армията. "Откакто влязохме в НАТО, армията ни се срива. Няма нова техника, няма ракетни системи, само разрушаване", настоя той.

"Ще получим помощ, като ще летят турски и гръцки изтребители над НАТО. Взеха парите на народа, платихме два милиарда и половина, сега ще летят чужди самолети. Да, от НАТО са, а утре ще дойдат и танкове. Ние сме на фронтовата линия. САЩ и партньорите ни от НАТО нападат суверенни държави без чувство за отговорност и срам. Не значи това, че е оправдание за Украйна. Зеленски изпълни ли Минското споразумение? Не. Избити бяха 14 хиляди етнически руснаци, как Русия да не реагира", допълни той.

Гечев аргументира и позицията на БСП против проекта за редовен бюджет на Асен Василев като обясни, че партията не е съгласна с философията му.

"Въпросът е дали се защитават социалните интереси. Съкращават капиталовите разходи, не правят нищо за българската наука, не се прави достатъчно за работещите млади семейства. Какво ни интересува дали ще има 1% дефицит, ако по тези данни изоставаме от Румъния, обобщи той.

Гечев коментира и темата за имунитета на Бойко Борисов. Той настоя, че от БСП се опитали да внесат в дневния ред на Народното събрание точка относно това дали да бъде отнет, но от ПП/ДБ, ДПС и ГЕРБ не са позволили точката да влезе.

БСП искат КСНС за промените в Конституцията

БСП искат КСНС за промените в Конституцията

Цялата държава е заложник на имунитета на Борисов, смята Корнелия Нинова