Словакия награди тримата българи, обявили се срещу войските в Прага през 1968 г.

Тримата българи, които се противопоставиха публично през 1968 г. срещу окупацията на Чехословакия, бяха удостоени с най-висшето държавно отличие, което Словакия дава на чужденци, съобщи БНР.

Александър Димитров, Едуард Генов и Валентин Радев през 1968 година се противопоставят публично на окупацията на Чехословакия. За изключителни заслуги към защитата на демокрацията и на човешките права Словакия ги отличи с орден "Бял двоен кръст" - трета степен.

50 г. от съпротивата на Пражката пролет от трима български студенти

50 г. от съпротивата на Пражката пролет от трима български студенти

Едуард Генов, Валентин Радев и Александър Димитров дръзват да пишат позиви срещу влизането в Чехословакия

"Човек винаги трябва да пази достойнството си", казва Александър Димитров. Преди 50 години той, Едуард Генов и Валентин Радев - тогава студенти по история в Софийския университет - изготвят и разпространяват в София и Пловдив позиви. В листовките те се противопоставят на участието на България в окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор, които смазват със сила движението на Пражката пролет.

Чехите и словаците отбелязват 50 г. от Пражката пролет

Чехите и словаците отбелязват 50 г. от Пражката пролет

През нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. войски от Варшавския договор

Димитров обясни, че ако през 1968 година е можел да гласува срещу тази инвазия, нямало да хвърля позиви. Неговите очаквания тогава са били, че промените в Чехословакия ще се разпрострат в целия Източен блок.

След като научили, че чехите излезли по улиците и оказват съпротива, тримата български студенти решили, че също трябва да направят нещо. Те написали позиви.

Хванати са от милицията и системата ги смазва.

Спомен за Пражката пролет: „Видях как танковете прегазиха мечтите"

Спомен за Пражката пролет: „Видях как танковете прегазиха мечтите"

Половин век след събитията…

Първо били обявени за антипартийна група в Университета, а след това за врагове на народа. Александър Димитров е осъден на 2 години затвор. Излежава присъдата си в Старозагорския затвор. След това е изселен в Свищовско за три години.

С най-високото отличие на Словакия беше удостоен посмъртно и Валентин Радев. Заради участието си в протестната акция с позивите и той бил осъден на година и 2 месеца затвор. Умира през 1995 година. Отличието получи синът му Андрей Радев.За участието на баща си в протестната акция и събитията след това той научил случайно.

Чехите и словаците отбелязват 50 г. от Пражката пролет

Чехите и словаците отбелязват 50 г. от Пражката пролет

През нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. войски от Варшавския договор

Системата се опитала да смаже и Едуард Генов. Той е осъден на три и половина години затвор, заради протеста срещу агресията в Чехословакия. Излежава присъдата си в старозагорския затвор. Там е осъден на още осем години, заради опит за бягство.

През 1987 година Едуард Генов е сред подписалите Апела на шестимата - открито писмо до международна конференция във Виена, посветена на спазването на Хелзинкските споразумения.

Година по-късно участва в основаването на Независимото дружество за защита правата на човека. Властите го изпращат в Родопите, а след това го експулсират от страната. Установява се в САЩ, където умира през 2009 година.

Синът на Едуард Генов - Генов си спомня, че баща му бил патриот на България до края на живота си.

Според посланика на Словакия в България Н. Пр. Мануел Корчек припомнянето на събитията, свързани с окупацията на Чехословакия, е нужно.

"По онова време - през 1968 година, когато тримата български студенти са протестирали, ние не сме знаели за това. Но, искаме да почетем този техен подвиг, защото той е едно послание - не само за тези, които са преживели събитията лично, но и за младите поколения, че трябва да се противопоставят на антидемократичните прояви и да се застъпват за демокрацията и за човешките права".

Единственият останал жив от тримата - Александър Димитров, не смята, че преди 50 години е извършил подвиг. Според него, той е изпълнил гражданския си дълг.

"Истината побеждава", казва първият президент на Чехословакия Томаш Гарик Масарик.

Почина един от вдъхновителите на Пражката пролет

Почина един от вдъхновителите на Пражката пролет

Писателят Лудвик Вацулик – дисидент, съмишленик на Вацлав Хавел