Крайно време е Република Северна Македония да изпрати посланик в София. Това заяви словенският посланик в РСМ Милан Предан, цитиран от БГНЕС.

Според него липсата на македонски посланик у нас не е помогнала на диалога между София и Скопие.

Предан подчерта, че процесът по разширяване на ЕС "все още е жив". Той отрече да е чувал за френско предложение за разрешаване на спора между двете страни.

"В началото на нашето председателство аз предупредих, че не може да очакваме чудеса, защото осъзнавахме, че действителността не е в полза на нашите усилия за успешен край на този процес, отбеляза словенският посланик.

Той увери, че страната му, която през последните шест месеца ръководеше европейското председателство, е направила всичко възможно, за да тласне нещата напред, но реалностите не са били в нейна полза за бързо намиране на решение. Предан припомни, че в София не е имало политически кабинет, а в РСМ е имало местни избори, които не са направили македонското правителство по-силно, а напротив.

"Ако искате да направите компромис за един толкова тежък въпрос, са ви необходими силни правителства, какъвто не бе случаят през този период. Но по време на нашето председателство ние подготвихме терена за френското председателство ", изтъкна словенският дипломат.

Буяр Османи: България може още 200 пъти да спре РСМ по пътя й към Европа

Буяр Османи: България може още 200 пъти да спре РСМ по пътя й към Европа

Очаква незабавни разговори

На въпрос какво мисли за коалиционното споразумение, подписано от партиите, които участват в българското правителство начело с премиера Кирил Петков, Предан подчерта, че не е в позицията да коментирам това, но вярвал, че не трябва да се мисли за негативен сценарий.

"Страните от ЕС бяха свидетели на много негативни сценарии през изминалите години. Трябва да мислим положително за нещата", категоричен бе той.

Според него има положителни послания от българската страна, която подсказвала един по-прагматичен подход.

Предан заяви, че е важно диалогът с българското правителство да започне възможно по-скоро, защото за да се постигне споразумение на нивото на ЕС, е необходим компромис на двустранно ниво.

Той прогнозира, че ще е необходим поне един месец поради оставката на премиера на РСМ и започването на работата на новия кабинет в Скопие.

Словенският дипломат обаче е категоричен, че е крайно време РСМ да изпрати свой посланик в София.

Евроинтеграцията на РСМ не зависи от срок, а от резултат, отсече Радев

Евроинтеграцията на РСМ не зависи от срок, а от резултат, отсече Радев

Проблемът надхвърля представите за исторически спор между две съседни държави

"Със сигурност липсата на македонски посланик в България не помогна на диалога между София и Скопие, за да има едно мощно дипломатическо представителство в София. Със сигурност това бе причина комуникацията да не бъде такава, каквато трябва, и на това място не трябва да се изпраща когото и да е. В момента на страната Ви е необходим опитен дипломат, който ще бъде в непрекъснат, във всекидневен контакт с новото правителство, защото това е единственият начин да се постигне договор. Това може би е и единственият начин да се съкрати времето", предупреди той РСМ.

Financial Times: Новият български премиер обеща обратен завой за РСМ към ЕС

Financial Times: Новият български премиер обеща обратен завой за РСМ към ЕС

Много българи отхвърлят концепцията за отделна македонска идентичност и език, има и спорове за събития, датиращи от ВСВ

Запитан какво мисли за призивите на българската страна за промяна в учебниците дипломатът обясни, че няма точна представа какво пише в българските учебници за македонците и в македонските за българите. Той обаче предполагал, че не всичко, написано в тях, е коректно и съседът е описан по един нечестен начин.

Според мен ще бъде добре да се обърне внимание на тези учебници и да се види дали може да бъде възстановено доверието с едно взаимно приемливо решение, посочи Предан и припомни, че е имало и други примери в Европа, когато споделянето на учебниците е била една много съществена част от помирението между Франция и Германия след Втората световна война.

Дипломатът припомни, че е имало и опити да се направи нещо подобно и в Западните Балкани, което обаче не е било толкова успешно.

"Темата за учебниците не трябва да бъде политическа тема табу. Това е въпрос, за който трябва да се преговоря. Говоря за учебниците и в двете страни", подчерта Предан.

Мицкоски: За любовта са нужни двама, България да впише македонците в Конституцията си

Мицкоски: За любовта са нужни двама, България да впише македонците в Конституцията си

Ако София поиска включването на българите в Конституцията на РСМ