Темата за правилата за гласуване на българите в чужбина не е повдигана от служебното правителство. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Деница Златева. Тя не знае какво е провокирало законодателната инициатива на правосъдното министерство, но открои факта, че министърът на правосъдието е свалил законопроекта от страницата и е предприел други дисциплинарни действия във ведомството. Самата Деница Златева е научила за законопроекта след качването му за обществено обсъждане.

Припомняме, че вчера предложенията бяха свалени, а директорът на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев бе освободен от поста. Той смята да оспорва уволнението си и да заведе дело за клевета.

Свалиха текстовете за уседналостта и уволниха чиновник

Свалиха текстовете за уседналостта и уволниха чиновник

Със заповед на служебния министър Мария Павлова

Деница Златева обясни, че ако темата е минала на междуведомствено съгласуване, със сигурност всяко едно от министерствата щяла да даде становище. Вицепремиерът изрази радостта си, че законопроектът е свален, защото всякакви такива предложения би трябвало да минат през едно широко обществено обсъждане. Това трябвало да се случи не само в рамките на правителство, което ги предлага, но и политически партии, представители на различни организации.

Уволненият Талев няма да позволи страхливи политици да си мият ръцете с него

Уволненият Талев няма да позволи страхливи политици да си мият ръцете с него

Ще заведе дело за клевета

Златева намира за правилно решението на правосъдната министърка да свали законопроекта от сайта и той да не бъде подложен на обществено гласуване.

Деница Златева коментира също, че за подготовката на България за европредседателството следващата година ще са необходими около 30 млн. лв. извън предвидените в бюджета за тази година 50 млн. Тя смята, че парите могат да се осигурят от преструктуриране на бюджета.

Допълнителни 9 млн. има за разходи на командированите служители в Постоянното представителство. Деница Златева изчисли, че на този етап бюджетът е около 46 млн. Тя допълни, че има ресорните министерства и други институции са заявили допълнителни финансови искания.

Златева подчерта, че е гласуван бюджет от 150 млн. лева. Миналата година са изхарчени около 23 млн., а тази година около 46 млн. лева. Деница Златева увери, че ще се вместят в рамките на тези 150 млн. за трите календарни години.

Трябват ни към 70 млн. лв. за председателството на ЕС, а ги нямаме

Трябват ни към 70 млн. лв. за председателството на ЕС, а ги нямаме

Служебната власт чака новия парламент да отпусне необходимите пари

Тя е категорична, че не отговарят на истината твърденията, че председателството ни ще е най-скъпото до момента. Средно 70-75 млн. евро струва едно председателство, коментира Златева и обясни, че много често в тези разходи не се включва ремонтът на сградния фонд.