Не може страхливи политици, които нямат доблестта да се изправят и да поемат отговорност за провалите си, да се прикриват зад мен и да си мият ръцете с мен. Това категорично заяви пред News.bg уволненият служител на правосъдното министерство Любомир Талев.

Припомняме, че директорът на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев е освободен заради промените в Закона за българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс. Те са в частта "Заключителни разпоредби" и са предложени за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на правосъдието. Предложението ограничаваше нашите сънародници зад граница да гласуват за парламент и за президент, ако не са живели в страната 3 месеца преди вота. Вчера правосъдният министър спря Проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство.

Уволненият служител: Президентът Радев предложи текста за уседналостта

Уволненият служител: Президентът Радев предложи текста за уседналостта

Спорният проектозакон...

Талев е категоричен, че е изпълнил задълженията си и не смята, че носи вина. Той ще си търси правата и ще обжалва уволнението си. Обмисля да заведе и дело за клевета.

Талев подчерта, че винаги е бил лоялен служител и се старал бързо и точно да изпълнява указанията на политическото ръководство на ведомството. Тъй като се касае за законодателни промени, това означава, че волята е политическа и съответните политици трябва да си поемат отговорността.

Той няма да позволи името му да се очерня. По този начин се посягало и на името на предците му, тъй като е потомък на Кузман Шапкарев и Елисавета Багряна.

Любомир Талев определи случая като безпрецедентен, тъй като не е обичайна практика нито Министерство на правосъдието, нито служебно правителство да работи по Изборния кодекс.

Всичко започнало в началото на миналата седмица, когато Талев бил в командировка в чужбина. Тогава от президентството са изпратили текст в Министерство на правосъдието с нареждане разпоредбите да се изготвят в спешен порядък.

Свалиха текстовете за уседналостта и уволниха чиновник

Свалиха текстовете за уседналостта и уволниха чиновник

Със заповед на служебния министър Мария Павлова

Този понеделник в президентството е била свикана среща, на която присъствали Любомир Талев, шефът на кабинета на президента Иво Христов и правният секретар на президента Радев Емилия Друмева.

По думите на Талев, лично президентът Радев е казал, че е важно и спешно законопроектът с текстовете за уседналост да се приеме от служебния кабинет и да се предложи на Народното събрание, защото иначе ДОСТ ще влязат в парламента на следващите избори.

Споменало се, че синьо-десните избиратели ще "вряскат", но те по принцип си "вряскат" и това не бива да ги спира.

След това срещата продължила в друг кабинет в президентството, в по-работен порядък. Там се изготвили финалните текстове. Правният секретар на държавния глава Емилия Друмева изпратила след това финалните разпоредби по имейла до Талев и зам.-министърката на правосъдието Деница Митрова. Талев отрече да не е спазил указания на Митрова, като подчерта, че тя не е изпращала никакви допълнителни указания. Той посочи, че не може да прави ревизия на работата на конституционен съдия, визирайки Емилия Друмева, която е изготвила текстовете.

Герджиков отрича натиск за промени в Изборния кодекс
Обновена

Герджиков отрича натиск за промени в Изборния кодекс

Върху правителството такъв не бил упражняван

В Министерство на правосъдието била подготвена цялата преписка, която трябвало да се изпрати в Министерския съвет. Това е станало в присъствието на началника на кабинета. След изготвяне на задължителната оценка за въздействие и след съгласуване със зам.-министър Митрова, документацията била изпратена с нейния подпис към МС. Министърката също е била запозната. 

Талев качил законопроекта за обсъждане след пълното му съгласуване. 

Любомир Талев е категоричен, че в крайна сметка той е служител, който изпълнява политически решения. Не може един държавен служител да седне и да си измисля такива важни неща и да решава да инициира подобни промени.

Служебният кабинет не е повдигал темата за уседналостта, убеждава вицепремиер

Служебният кабинет не е повдигал темата за уседналостта, убеждава вицепремиер

Деница Златева е категорична, че темата за правилата не е повдигана

Относно информациите, че телефонът му е бил спрян веднага от Министерство на правосъдието, Талев обясни, че първоначално той е бил личен телефон. При постъпването му във ведомството му било предложено да му се заплаща, като той счел за удобно да не носи два телефона - личен и служебен и приел. Номерът бил спрян малко, след като в медиите се появили първите му изказвания. По думите на уволнения служител, някой е решил, че по този начин ще му "затвори устата". Това показва нивото на компетентност и адекватност, че в 21 век някой може да си мисли, че може да затвори устата на даден човек, спирайки му телефона, коментира Любомир Талев.