Днес министерски съвет е одобрил проекта за международен договор (LOA) BU-D- SAD "Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-l6C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за българските Военновъздушни сили"

Също така е взето решение и за одобрение на проекта на международен договор (LOA) BU-PLBC "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване".

Договорите отиват за одобрение в Народното събрание, като съгласно чл. 85, ал. 1, т. 4 и т. 7 от Конституцията на Република България, договорите подлежат на последваща ратификация от Народното събрание.

Правителството е упълномощило министъра на отбраната да подпише договорите след приемане от Народното събрание на Проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет".

БСП против купуването на нови изтребители

БСП против купуването на нови изтребители

Остават против и предоставянето на оръжия на Украйна

Служебният министър Димитор Стоянов преди дни изрази надежда, че двата проекта ще бъдат разгледани от депутатите в най-кратки срокове.

Той поясни, че планът за инвестиционен разход за придобиване на вторите осем самолета F-16 предвижда разсрочено плащане в рамките на десет години. За настоящата година предвиденото плащане е в размер на 30 млн. лв., а за следващата година - 42 млн. лв.

Припомняме, че по офертата за придобиване на вторите осем изтребителя започна да работи предишното правителство с военен министър Драгомир Заков.