Направили сме предложение всички пенсии да бъдат увеличени с 12% от 1 юли, съобщи в служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров пред Нова телевизия.

"Ако бъдат приети решението за реда за събиране на приходи и за осъществяване на разходи и т. нар. удължителен закон, пари ще има", увери той. По думите на Лазаров разходите за пенсии тази година ще надхвърлят 19 милиарда.

Той каза още, че, ако предложението на служебния кабинет бъде прието, минималната пенсия от 467 лв. ще стане 523 лв., а средната ще достигне почти 800. Вдигане на тавана за максималните пенсии обаче на се предвижда.

С проекторешение МФ спасява бюджетните плащания

С проекторешение МФ спасява бюджетните плащания

И след 10 юни ще могат да се изплащат социални разходи

По въпроса за използването на средства от Сребърния фонд и за плащания по европрограми Лазар Лазаров посочи: "Няма предложение, което да казва категорично да бъдат използвани средствата от Сребърния фонд. (...) Онова, което се предлага, е тези средства временно, заедно със средствата от ЕС, при нужда, вместо да бъдат теглени държавни заеми с голяма лихва, да се ползват - като една възможност", обясни той.

Социалният министър отбеляза също, че на 1 юни е одобрена програма, по която ще бъде оказана подкрепа на 320 хиляди семейства с деца във връзка с повишените разходи за енергия, като те ще могат да получат по малко над 148 лв.

Сребърният фонд и европарите на са докосвани, уверява МФ

Сребърният фонд и европарите на са докосвани, уверява МФ

Финансовото министерство дава данни за наличностите на правителството за март и април