Няма никакво значение, когато един анимационен герой бъде заменен с друг анимационен герой. Проблемът е безсмислието и слугинстването пред Пеевски.

Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов пред БНР по повод оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

"С изхвърляне зад борда на подобни торби с пясък няма да се спаси корабът, няма да стане успокояването на протеста. Ако нещо може да направи тази оставка - то е само да даде на хората усещането, че този протест има смисъл да продължи", коментира Христо Иванов.

По думите му социологията показва стабилна подкрепа на исканията на протеста, а кризата на това управление днес взима поредната си жертва.

"Един анимационен герой може да си отиде, но целта е запазването на семейството. И не става дума за семейство Флинтстоун. Става дума за семейството Борисов - Гешев - Пеевски, за мафиотското семейство", подчерта Ивнаов.

"Ако трябва ясно да дефинираме какво "изяде" Данаил Кирилов - това е неговото собствено безсмислие и готовността му до безкрай да обслужва прокуратурата и задкулисието в България", допълни още лидерът на "Да, България".

Правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка

Правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка

Премиерът ще реши дали да я приеме след разговор с коалиционните партньори

Христо Иванов изтъкна, че това е човекът, който е постлал червения килим пред Иван Гешев и е предизвикал тази огромна политическа криза в момента, защото в корена на тази криза била дейността на Иван Гешев.

"Това е министърът, който окончателно потъна, когато трябваше да внесе една нова Конституция, която се превърна в абсолютен погром. Погром не просто защото се оказа, че няма нищо ново в нея, а просто реорганизирани текстове от старата, зле преписани. Големият проблем на тази Конституция, борисовската Конституция, е, че тя не просто не реформира прокуратурата, а влошава положението с безотчетността на главния прокурор. И това е цялото безсмислие, което погълна този човек. Това безсмислие го превърна в анимационен герой, а не една или друга "фейсбук" група, коментира Христо Иванов.

По думите му Данаил Кирилов представлявал и необявената коалиция между ГЕРБ и ДПС. Защитавал правата на Ахмед Доган.

Запитан за варианти за овакантения пост на правосъден министър Христо Иванов посочи, че очевиден кандидат ще бъде Екатерина Захариева, която така или иначе е била на този пост.

"Г-жа Захариева може прекрасно да изпълни ролята на поредната подпорна стена на Пеевски и да продължи тази мъка с печеленето на време в опити да се пишат безумни конституции", смята Иванов.

Той е на мнение, че възможен вариант е и името на проф. Близнашки. Проф. Близнашки е човекът, който 2014 година е започнал да пише някакъв конституционен вариант за ГЕРБ", допълва лидерът на "Да, България".

Днес Христо Иванов изпрати писмо на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен относно оставката на правосъдния министър. То съдържа разяснения за причините за протестите в България - неразследваната системна корупция, както и действията на главния прокурор, довели репресивността в българската прокуратура.

"Един абсолютно безсмислен, нелеп министър на правосъдието беше застигнат от своето безсмислие и то го отнесе. Този човек беше министър на спирането на съдебната реформа. Той имаше за задача в България съдебна реформа да няма. Основната му задача беше да постеле килима пред Гешев, да наложи с всички средства неговото избиране от ВСС. Другата му задача беше да гарантира, че България няма да изпълни ангажимента, който беше поела пред ЕК за въвеждане на механизъм за независимо разследване на случаите, в които има престъпление на главния прокурор." Това заяви Иванов пред Съдебната палата днес.