Най-сериозният дебат за развитието на София е за зелените зони, тъй като за тях СО трябва да инвестира милиони левове. Тази позиция изрази пред news.bg депутатът от ГЕРБ Александър Ненков в коментар за т.нар. Закон за София.

"Обяснили сме какво е зелена система, какво представлява тя, там сме включили и междублоковите пространства", подчерта Ненков.

"В облекчен режим там ще се изграждат детски площадки и спортни съоръжения. В същото време проблем пред общината е изплащането на обезщетенията на собствениците на зелени площи, които може и да искат да предоставят терена си за инвестиция. Дебатът е в цялото общество", смята Ненков.
Според депутата трябва да има решение как собствениците да бъдат обезщетени, тъй като това ще струва стотици милиони левове. Именно това, по мнението му, ще е най-същественият дебат.

Липсата на прозрачност е синоним за Столична община

Липсата на прозрачност е синоним за Столична община

Приоритетът Западни Балкани е безспорен, категоричен е лидерът на БСП - София

Вносителите от ГЕРБ искат да се направи една по-цялостна визия за развитието на столицата. "През последните години София стана изключително привлекателна за инвестиции", подчерта депутатът. В същото време интересът към строежа на високи сгради създава напрежение сред жителите.
Законът дава цялостна перспектива за инвеститорите къде могат да се строят небостъргачи. Тези сгради ще са на места, където да са транспортно обезпечени. Обществото ще бъде информирано кога и къде ще се строят небостъргачи. Решението за това ще се взема с решение на СОС.

Само в 3 зони в София издигат небостъргачи

Само в 3 зони в София издигат небостъргачи

Всички сгради над 75 метра ще трябва да имат транспортна симулация