Собствениците на частни школи, занимални, образователни центрове настояват да не прекратяват заниманията си. В писмо до министрите от кабинета, лично до здравния и до образователния министър те изтъкват мотивите си.

"Голяма част от училищата занималните, след учебните занятия са сформирани от ученици от различни паралелки. В тази връзка възниква въпросът: Защо в училище е позволено смесването на ученици от различни паралелки, а със същият аргумент се затварят езикови и други школи, и образователни центрове? Не води ли това до дискриминация и различно отношение към общински и частни учебни заведения", питат от частните школи.

Затварят за две седмици нощните заведения в цялата страна

Затварят за две седмици нощните заведения в цялата страна

Студентите и гимназистите минават на онлайн обучение

Голяма част от родителите са избрали нас, защото желаят присъствена форма на обучение. Дистанционната форма не е решение в дългосрочен план, пишат от школите. Те признават, че затварянето им през месец март ги е изправило пред реалната възможност за фалит, а ново затваряне би било пагубно за тях.

Много от работещите в школите не могат да се класират и за антикризисните мерки за обезщетения. Те работят на договор за управление или са самоосигуряващи се лица, нямат служители. Плащали са наемите с кредити, за да запазят помещенията. Притеснени сме от новите мерки, защото това може да ни доведе до фалит пишат от частните школи.

Ако бъдат затворени, те ще предприемат ответни протестни действия:

  1. Спиране на плащанията на осигуровки за периода, в който са затворени.
  2. Спиране на плащанията на данъци за периода, в който са затворени.
  3. Настояват за обезщетение за периода, в който са възпрепятствани да работят с директна помощ, възлизаща на 80% от заплати и осигуровки на работещите на трудови, граждански и договори за управление и 80% от наемите на помещенията, които използват. Това се обяснява в писмото си собствениците на школи, занимални и образователни центрове.