Търговските центрове ще спазят наложените мерки, но подчертават, че са поставени пред изключително кратки срокове за реакция, организация и изпълнение. Те ще имат допълнителни разходи в големи размери.

Това се казва в становище на Българската асоциация на ритейл центровете по повод заповед РД-01-856/ 19.10.2021 на Министерство на здравеопазването за новите изисквания на затворени пространства хората да бъдат допускани само със зелен сертификат.

Апелираме и за преразглеждане на размера на глобите, които се налагат - да бъдат реалистични, се казва в становището.

ИБГНИ атакува зелените сертификати в съда

ИБГНИ атакува зелените сертификати в съда

Абсурд би било да се гласува на изборите на 14 ноември със зелени сертификати

"Наложените мерки изискват допълнителни сериозни инвестиции в организация и персонал, като това се случва в момент, в който браншът ни е изправен пред безпрецедентна криза, свързана с увеличението на цената на тока. Бихме искали толеранс - допълнително време за въвеждане на организацията за проверка на Зелени сертификати преди влизане в сила на заповедта. Това е поредният удар по единствения сектор, който е бил затворен над 5 месеца без да получи каквато и да е ефективна финансова подкрепа", пишат от асоциацията.

Те изтъкват, че програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат и очакват помощ от държавата.

Ресторантьори за Кацаров: Продължава да чертае разделителни линии в обществото

Ресторантьори за Кацаров: Продължава да чертае разделителни линии в обществото

Те настояват за оставката на служебния здравен министър

Няма никаква яснота кога наемателите на търговските площи ще се възстановят от причинените им финансови щети по предходните ограничителни периоди. "Ние като наемодатели търпим колосални загуби. Настояваме за справедливо отношение на държавата спрямо всички компании и обекти в сектора - без значение от тяхната площ и разположение. Призоваваме да не се вземат дискриминационни решения спрямо сектора", се казва в становището

Те изтъкват, че в обектите им строго се спазват всички установени международни стандарти за безопасност и се прилагат редица мерки за сигурност с доказана ефективност - задължителни маски, регулярна дезинфекция на общите части, засилена охрана и превенция на струпването на хора и много, много други, с които да осигурят безопасността на посетители, наемателите ни, както и заетите в бранша над 150 000 души и семействата им.

"От самото начало на пандемията неведнъж сме доказвали волята си да помагаме на институциите в борбата с вируса. Бихме искали да подчертаем, че през последните месеци обектите ни се превърнаха в най-предпочитани мобилни пунктове за ваксинация на десетки хиляди българи", се казва в становището.

Протест срещу зеления сертификат със знамена на Атака и Възраждане
Обновена

Протест срещу зеления сертификат със знамена на Атака и Възраждане

Хората са пред сградата на Министерския съвет, където тече заседание на служебния кабинет

Българската ритейл асоциация /БРА/ се присъединява към становището на Българската асоциация на ритейл центровете /БАРЦ/, като подкрепя позицията - особено в частта за изключително краткото и скъпоструващо време за реакция - и допълват, че заповедта би следвало да касае всички, включително и държавната администрация.

Българската асоциация на ритейл центровете обединява инвеститори в търговските центрове в страната и е създадена да работи за насърчаването на развитието на бизнеса на моловете. Към момента в сдружението участват 13 от моловете в България.

Публикуваха заповедта за новите COVID мерки

Публикуваха заповедта за новите COVID мерки

Мерките ще са в сила "дотогава, докато дадат добър резултат"