Собствениците на домашни прасета в Пазараджишко спират протестите, предаде БНТ. Съгласие за това беше постигнато след днешната среща на протестиращите с премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Десислава Танева.

Припомняме, двамата пристигнаха спешно в Пазарджик, за да обяснят на хората, че борбата с африканската чума е изключително важна и всеки трябва да окаже съдействие. На стопаните от Пазарджик беше дадена отсрочка до 11 август да евтаназират животните сами. Сроковете за другите области се определят от местните епизоотични комисии.

Премиерът обеща по 300 лева на двор за дезинфекция. От министерството на земеделието ще водят разговори с големите свинекомплекси в страната, за да предоставят през следващата година малки прасета на хората, които сега са умъртвили животните доброволно.

Борисов: Компенсираме свиневъдите с 300 лева на двор

Борисов: Компенсираме свиневъдите с 300 лева на двор

Той обеща по време на срещата с кметовете от област Пазарджик

"Какво се разбрахме - срокът се удължава с една седмица, до 11,12 август.Това не е най-важното, бизнесът се задължи да даде прасета, догодина да се заредят. А ние се задължаваме по 300 лева на двор да дадем - да се направи необходимата дезинфекция, почистване и да може след това да си вкарат отново малки прасета. Това е единственото, което е правилно да се направи. Аз също не понасям тъжни гледки и това, което медиите представят - свиня майка с малки прасенца, и аз сърце нямам...Разбираме какво искат малките кметове, но и ние не сме някакви сатрапи - да слушам някой да ме обвинява, че едва ли не искаме да убием на хората прасетата." - заяви премиерът.

"На никой не му е приятно това - чума, по-страшна дума от чума - чумата да те тръшне, всеки я е употребявал, това е все едно да протестираме срещу рака." - подчерта той.

Министърът на земеделието Десислава Танева също призна, че елементът е емоционален.

"Осъзнавам, че моментът е тежък, емоционален, независимо, че тези хора нямат мерки за биосигурност, че нямат регистрация, както е по закона, но въпреки това, това е подкрепата на държавата. Ако щете и като отношение за това, че тези хора се обединяват с всички други хора, и производители, и институции, в борбата с африканската чума по свинете." - посочи тя.

Преди срещата имаше многоброен протест на площада в Пазарджик. Хората настояха за гаранции, че ще бъдат обезщетени, както и че епидемията ще бъде ликвидирана.

По-рано свиневъди поискаха да се обяви извънредно положение в цяла България.

Наблюдават 65 регистрирани свинекомплекса, в 5 от които има огнища на чума

Наблюдават 65 регистрирани свинекомплекса, в 5 от които има огнища на чума

Личните стопанства дават 3% от свинското месо, свинекомплексите - 50% за пазара ни