"Нещата в Централния софийски затвор остават тревожни." Така омбудсманът Диана Ковачева коментира в сутрешния блок на БНТ направените изводи от проверките на домовете за възрастни хора и затворите.

Темата за Централния софийски затвор е много стара и не може да бъде поправена от гледна точка на свеж въздух, светлина и канализация с оглед, че се намира в центъра на града, обясни Ковачева.

 Омбудсманът препоръча да се затвори Софийския затвор

Омбудсманът препоръча да се затвори Софийския затвор

Програмите за ресоциализиране са формални, Ковачева очаква среща с Данаил Кирилов

Като казваме, че трябва да се закрие, той в годините е останал с най-лоши условия, посочи общественият защитник и призна, че нещата в софийския затвор остават тревожни.

Към днешна дата в Централния софийски затвор има над 600 лишени от свобода хора. Част от тях трябва да бъдат преместени на други места и да бъде построена нова сграда. Трябва да бъде взето решението къде ще се построи новата сграда и 200 души да бъдат преместени там, настоя тя.

В последните години условията в затворите в страната се подобряват, но общежитието в "Кремиковци" и фабриката във Враца остават тревожни и трябва да се предприемат мерки. Недофинансирани обаче остават социалните услуги в затворите, защото когато бъдат лишени от свобода, трябва да се стремим да поправим хората, да ги превъзпитаме, каза Ковачева.

По думите ѝ Министерството на правосъдието е реагирало на предложението на омбудсмана и има стратегия за затворите, в която е предвиден строеж на нов Централен софийски затвор. В стратегията мярката за строеж на нов софийски затвор е до 2025 г.

По отношение на психиатриите има недостатъчно добра медицинска грижа и условията са непривлекателни. Единиците герои хора, които решат да се жертват, полагат много усилия, призна Диана Ковачева. Менютата като цяло са постни и по-рядко месо.

"Те изпълняват едни насвойствени социални функции, но хората остават повече от година, година и половина, защото няма къде да отидат и не са потърсени от близките си. Изводът от това е,че трябва да има повече социални услуги", призова националният омбудсман и посочи, че всичко опира до пари.

В обобщение Диана Ковачева заяви, че трябва да има повече човешко отношение в домовете за възрастни хора и психиатриите.