Червените бранят Добруджа от проучванията за добив на газ. Социалистът Красимир Янков използва парламентарния контрол, за да поиска обяснение от екоминистъра по темата, провокирала гражданите на Генерал Тошево да излязат на протести.

Нов протест заради намерението за добив на газ в Добруджа

Нов протест заради намерението за добив на газ в Добруджа

Протестиращите се събраха пред сградата на РИОСВ-Варна

Срещу намерението на инвеститора са събрани повече от 2000 подписа, обясни червеният депутат. На 17 декември предстои местен референдум по въпроса за добива на газ. Красимир Янков припомни намерението от преди години да се проучи добива на шистов газ, отново довело до масови протести.

Притеснението на хората е изключително голямо, заяви червеният депутат.

Министър Нено Димов обясни, че е възложена ОВОС още от 2014 година. Инвестиционното намерение планира добив в четири зони.

Срещите за добиването на природен газ в Добруджа продължават

Срещите за добиването на природен газ в Добруджа продължават

Министерството на енергетиката помири зърнепроизводителите и инвеститора

Находището е класическо газово находище, подчерта екоминистърът. При добива ще се използват конвенционални методи, които няма да повлияят на подземните води, увери министърът. Димов поясни, че ще се търси и второ мнение за добива от научната област и в зависимост от това ще се предприемат следващи стъпки по ОВОС.

До средата на декември излизат с ОВОС за добива на газ в Добруджа

До средата на декември излизат с ОВОС за добива на газ в Добруджа

Процедурата вече е в ход

Красимир Янков е загрижен за притеснението на хората в региона, че добивът ще става в земеделска обработваема земя. Социалистът настоя министърът или да успокои напрежението, или да застане зад хората.

Трябва да отговаряме на обществените очаквания, категоричен бе той. Янков дори поиска да се спре инвестиционното намерение за добив на газ.