Министерството на енергетиката стана медиатор между "Русгеоком БГ" АД и зърнопроизводителите от добричкия регион, които протестираха против инвестиционното предложение за проучвания и добив на природен газ в Добруджа.

С помощта на министерството двете страни постигнаха съгласие регулярните срещи между тях да продължат, за да се разсее всякакво съмнение, че околната среда може да бъде замърсена от евентуален бъдещ добив на газ.

На срещата в енергийното министерство участваха заместник-министрите на енергетиката и на околната среда и водите Красимир Първанов и Николай Кънчев, представители на фирмата инвеститор и на браншови организации на зърнопроизводителите от региона.

Инициират местен референдум за добиването на природен газ в Добруджа

Инициират местен референдум за добиването на природен газ в Добруджа

Според местните проектът ще застраши здравето на хората и реколтата

От инвеститора припомниха, че през 2014 година "Русгеоком БГ" АД извърши проучвателни дейности за добив на нефт и природен газ в блок "Добрич", разположен на територията на едноименната област. През февруари 2014 г. дружеството е подало Министерство на икономиката и енергетиката заявление за регистриране на търговско откритие "Находище на природен газ Спасово в блок Добрич".

За издаване на търговско откритие е необходимо дружеството да представи в Министерството на енергетиката влязло в сила решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

До средата на декември излизат с ОВОС за добива на газ в Добруджа

До средата на декември излизат с ОВОС за добива на газ в Добруджа

Процедурата вече е в ход

В момента в различни населени места в област Добрич се провеждат обществени обсъждания на доклада по ОВОС, съпроводени с недоволство и съмнения сред местното население, че евентуален бъдещ добив може да увреди околната среда. Местните хора са притеснени и от факта, че, според тях районът е силно сеизмичен и не е подходящ за сондажи.

На срещата днес зам.-министър Първанов обясни, че държавата е гарант за спазването на нормативните изисквания и никакви действия няма да бъдат предприети в разрез с тях. Процедурата, която се провежда до момента, била в съответствие със закона.

Според  още пред 2003 г. в района са направени две широкомащабни сеизмични изследвания и заснемания на екологичната обстановка. Тогава не е имало възражения срещу проучвателните дейности.

Зам.-министърът Николай Кънчев от своя страба обясни, че става въпрос за природен, а не шистов газ.

Нов протест заради намерението за добив на газ в Добруджа

Нов протест заради намерението за добив на газ в Добруджа

Протестиращите се събраха пред сградата на РИОСВ-Варна

Междувременно около 50 души се събраха пред сградата на РИОСВ - Варна в знак на протест срещу намерението за добив на природен газ в Добруджа. По думите на протестиращите инвеститора има безпочвени доводи, а проектът ще бъде пагубен за околната среда в района.