Жители на областите Варна и Добрич се събраха на протест пред сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. Недоволните се обявиха против намеренията за добиване на природен газ в Добруджа.

На демонстрацията присъстваха около 50 души, главно представители на екологични организации, съобщава БНР. Те подкрепиха протеста в Генерал Тошево срещу инвестиционното предложение за проучвания и добив на природен газ.

Снимка 319065

Източник: БГНЕС

Припомняме, вчера, 19 октомври, стотици граждани се събраха в Генерал Тошево в знак на протест срещу добива на газ. Жители се обявиха против намерението за 35-годишна концесия на находище "Спасово", обхващащо 18 села в региона.

По време на гражданското недоволство кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров заяви, че възнамерява да организира местен референдум, от който да стане ясно дали хората в района са съгласни намеренията за добиване на природен газ. По думите му още на 1 ноември, когато ще се проведе общинско заседание, той ще входира процедурата за провеждането на местен референдум, за да стане ясна волята на хората.

Инициират местен референдум за добиването на природен газ в Добруджа

Инициират местен референдум за добиването на природен газ в Добруджа

Според местните проектът ще застраши здравето на хората и реколтата

По-рано днес стана ясно, че до 12 декември Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна трябва да излезе със становище за инвестиционното предложение за проучвания и добив на природен газ в Добруджа. Към момента вече е в хода процедурата за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

До средата на декември излизат с ОВОС за добива на газ в Добруджа

До средата на декември излизат с ОВОС за добива на газ в Добруджа

Процедурата вече е в ход

Докато хората пред РИОСВ-Варна протестират се проведе и среща между зам.-министрите на енергетиката, зърнопроизводители от област Добрич и фирмата инвеститор "Русгеоком БГ" АД. С помощта на МЕ в хода на срещата двете страни постигнаха съгласие регулярните срещи между тях да продължат, за да се разсее всякакво съмнение, че околната среда може да бъде замърсена от евентуален бъдещ добив на газ.

Това обаче едва ли се харесва на протестиращите във Варна. По думите на недоволстващите хората, подкрепящи инвестиционното предложения, имат безпочвени доводи. Жителите са категорични, че искат да живеят с чиста почва и в чиста държава. "Това е едно от малките неща, които ме задържат тук", сподели активист.

Снимка 319060

Източник: БГНЕС

До сега около 2 000 души са се подписали в петиция против инвестиционното предложение. Окончателното обществено обсъждане за концесията ще бъде на 28 октомври, събота. В срок от 45 след това РИОСВ трябва да излиза и с ОВОС за проекта.