Готов съм да разговаряме за отпадане на минималните осигурителни доходи, но това да стане при внимателно обмисляне, а не под натиск. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред БНТ.

Готов съм веднага да проведем този разговор, за да решим проблемите, които спъват социалния диалог, повтори той.

Работодателите искат оставката на Бисер Петков
Обновена

Работодателите искат оставката на Бисер Петков

Заради намеренията за увеличаване на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход

Припомняме, преди дни работодателски организации поискаха оставката на министър Петков заради предложеното увеличение на минималните прагове на осигуровките, за които бизнесът иска да отпаднат.
От страна на държавата има предложение, включено в Проекта на Закона за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО), което предвижда увеличение на минималния осигурителен доход от 3,9% и увеличение на минималната работна заплата от 510 лв. за 2018 г.

Бисер Петков не вижда основание да подава оставка

Бисер Петков не вижда основание да подава оставка

В отговор на искането на Асоциацията на работодателските организации

Петков припомни, че действащото законодателство предполага договаряне на минималния осигурителен доход. Когато това не се случи, държавата трябва да вземе решение. Решението е нарастване на минималните осигурителни доходи с 3,5%, каза социалният министър и го определи като балансирано решение, което ще доведе до повишаване на замразените от м.г. осигурителни прагове.

Министър Петков обясни, че увеличението на минималния доход ще има различни проекции върху размерите социални плащания. Предлаганият от правителството ръст на минималната работна заплата (МРЗ) е в същия порядък. Увеличението е заради ръста на доходите както в частния, така и в публичния сектор, каза той.

Интеграционни добавки получават над 500 хил. българи с увреждане. Увеличение освен при тях, се планира и при целевите помощи, както и при еднократните месечни помощи по Закона за социално осигуряване, каза министърът.

Той уточни, че семейните помощи за деца не са пряко свързани с гарантиране минимален доход, а се определят от бюджета. Министърът поиска да се диференцира размера на помощта спрямо размера на доход на едно лице от семейството - сега право на семейни добавки за деца имат хората с доход до 400 лева месечно на член от домакинството.
Предлагат този критерии да се увеличи на 450 лева на човек. Това засяга най-масовите, месечните или детските надбавки за деца до завършване на средното им образование - най-късно до 20-годишна възраст на младежите.

От министерството очакват, че ще включат още около около 20 хил. семейства от страната, които получават доходи, близки до средната за страната. Предвижда се и увеличение с по пет лева на месечните добавки за деца на семействата, които ги получават.

Относно социалните услуги като личен асистент, министър Петков каза, че стремежът е да има по-голяма сигурност за хората с увреждания. Ще се осигури подкрепа на около 23 400 души с увреждания и работа на над 16 хил. лични социални асистенти, обеща той и заяви, че се създава устойчивост и се запазва сегашното положение.

За догодина се очаква увеличаване на минималната пенсия за стаж и възраст. Осъвременяване с 3,8% на пенсиите от 1 юли, каза Петков и уточни, че за тази политика ще са необходими над 500 млн. лева допълнително в бюджета.

За предложението на председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов за промяна на формулата, по която се изчисляват пенсиите, Петков каза, че предложението е за промяна в правилото. В последните години се прилага т.нар. швейцарско правило за изчисляване на пенсиите.
"Става дума за принципи в социалното осигуряване, защото честата промяна на правилата не е добра. По разчети на вносителите ще струва 270 млн. лева допълнителни разходи", каза Петков.

Връщането на работа да не спира майчинството, искат бизнесдами

Връщането на работа да не спира майчинството, искат бизнесдами

Да се насърчи съчетаването на кариера и домашни задължения

За предложението 380 лева да станат парите за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст Петков призна, че за последните години това плащане нямаше растеж.
"Не малко майки предпочитат да отглеждат децата си през втората година
. При сегашните условия не бива да стимулираме с прекалено завишаване това плащане. За този дълъг период на майчинство родителите се деквалифицират - излизат от пазара на труда, след това връщането им е трудно", каза Бисер Петков.
Той припомни, че правителството стимулира политики за връщане на родителите по-рано на работа чрез програми.

По половин майчинство за майките, които се връщат по-рано на работа

По половин майчинство за майките, които се връщат по-рано на работа

Влизат в сила промените в отпуските и обезщетенията

За определянето на тавана за дневния размер на обезщетение за безработица до 74 лева, социалният министър обясни, че така искат да ограничат някои практики - българи, работили в чужбина, които се връщат в страната за кратко, регистрират се на борсата и получават обезщетение. Около 80-82 хил. души получават обезщетение за безработица. Разходът за това плащане расте. И чрез определени инструменти държавата трябва да насърчава хората да се връщат на работа, каза Петков.

Мотивът за предложението да намалят обезщетенията за болнични през първите 3 дни е да ограничат злоупотребите, защити идеята Бисер Петков.
Запитан дали така няма да пострадат онкоболните, които ползват кратки болнични за различни процедури, той отговори, че предложението все още се обмисля. Над 95% от случаите тези болнични се потвърждават. Състоянието на болните бързо се променя. Няма как да се обжалва самата диагноза, допълни социалният министър.