Съветът на жените в бизнеса настоява - и това е много добра идея, да не се спира майчинството тогава, когато жените се върнат работа.

Това каза пред News.bg бившият министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, зам.-председател на АБВ, след като участва във втория ден от Глобалния форум на жените лидери, организиран от Съвета на жените в бизнеса и в България.

Калфин бе категоричен, че това е мярка, която би насърчила съчетаването на кариерата с домашните задължения, включващи отглеждане на деца, труд вкъщи. По този начин с парите, които й остават, жената ще може да наеме домашен помощник при отглеждането на детето.
По думите на Калфин жената трябва да е сигурна, че има на кого да възложи и да разчита в извършването на тази работа, за да се занимава с кариерата си.

След работа жените изкарват у дома още един работен ден, отбелязва Калфин

След работа жените изкарват у дома още един работен ден, отбелязва Калфин

Само 7% от жените предоговарят заплатата си, но при мъжете това е 57%

Друга мярка, която той визира, е приемането на гъвкаво работно време. Трети вариант, за който настоява и АБВ, е осигуряването на много по-достъпни детски градини и ясли. "Това са мерки, които ще помогнат на родители по-спокойно да се концентрират върху кариерата", изтъкна още Калфин.

Министър Лиляна Павлова коментира статистиката, че в бившите социалистически страни жените са по-адаптивни от мъжете. Тя припомни, че още от социализма при нас е останало жената хем да е майка, хем домакиня и многостанничка и в същия момент - работеща наравно с мъжете.

В България наистина е останало това от жените да се очаква много повече – да бъдат домакини, да бъдат и майки, да работят пълноценно и пълноправно наравно с мъжете, коментира Павлова.

По думите й най-добрият съвет не само към жените, но и към мъжете и към българите по принцип е да имат по-голямо самочувствие и увереност.