Не отговарят на истината твърденията на БСП, че с пари по Плана за възстановяване - близо 200 милиона лева, предназначени за отваряне на социални домове, са били купувани частни имоти на завишени цени, вместо да се използват държавни и общински помещения в градовете, които обхваща програмата. Това заяви на брифинг вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров в отговор на отправените по-рано обвинения от страна на социалистите.

Проектът и методиката за избор на помещения са били одобрени още през миналата година, когато министър е бил Георги Гьоков от БСП, който именно отправи обвиненията към служебния министър, подчерта Лазаров.

"Целият екип на министерството поздравяваме БСП за нейната политика на безкомпромисност и нулева толерантност към проявите на корупция. Това изцяло съответства на политиката, която следва служебното правителството и Министерството на труда и социалната политика. Бихме искали да припомним, че сигналът, който се твърди, че е внесен в прокуратурата, в един проект, който е създаден и одобрен от предходното редовно правителство по времето, когато министър е г-н Георги Гьоков. Тогава е предвиден, одобрен е от Министерски съвет, от Европейската комисия, която е одобрила не само философията на проекта, а и начина, по който той ще бъде реализиран. Ако г-н Гьоков е бил против реализирането на проекта, той е имал всички инструменти да реагира преди одобрението от МС. От дългата парламентарна дейност, която г-н Гьоков има, със сигурност има контакти с много представители на местната власт, като е могъл да поиска представляването на общински помещения. Проектът показва, че той не е използвал тази възможност", посочи вицепремиерът.

Нинова подкани Гешев да огледа далаверите с оградата на границата

Нинова подкани Гешев да огледа далаверите с оградата на границата

От БСП настояват и за "драконовски" закон срещу трафикантите на мигранти

Освен това - изпълнението на проекта е условие, за да получим втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост, като срокът за реализирането му бил до края на 2022 година. Когато Лазаров станал служебен министър през август обаче, заварил, че нищо не било правено от предшественика му.

МТСП се е обърнало към кметове в търсене на общински помещения, но не получило съдействие. В резултат са били потърсени агенции за недвижими имоти, получени са 35 оферти, от които 22 не са отговаряли на условията. 13-те останали били оценени, като според закона за държавната собственост им била направена оценка от независим оценител. Тази оценка била представена на собствениците, част от които се отказали, защото искали повече.

А как си обяснява атаката от БСП Лазаров? Със засегнати интереси на некласирали се участници в процедурата и предизборно говорене.