Прокуратурата показва изключителна пасивност по отношение на разследването за евентуални злоупотреби при строителството на оградата по българо-турската граница, провокирано от сигнал на БСП, датиращ още от 2017 година.

Това каза на брифинг в кулоарите на Народното събрание след изслушването на вътрешния министър Иван Демерджиев по повод инцидента с убития български граничар председателят на социалистите Корнелия Нинова.

Демерджиев: Границата не е добре обезпечена, оградата се къса всеки ден

Демерджиев: Границата не е добре обезпечена, оградата се къса всеки ден

Ако родителите на убития полицай искали оставката, той щял да я даде

"Още през 2017 година подадохме сигнал до главния прокурор, тогава г-н Цацаров, и до председателят на ДАНС, тогава Димитър Георгиев. Тогава направихме изслушване на министъра на МВР, тогава Пламен Узунов (по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков - бел. ред.). По време на това изслушване стана ясно, че е проведена поръчка за изграждане на съоръжение тип А, т.е. двуредова ограда. Но по неясни причини и указания се променят тези оказания и се построява едноредова ограда", влезе в хронология червеният лидер.

Нинова изтъкна и че за оградата е платена "огромна сума", но същевременно технически средства като сензори и камери, според тогавашния министър, нямало достатъчно. Казусът продължава и във времето - от БСП попитали прокуратурата какво се случва с разследването през 2020 година, а отговорът бил, че то "се движило". "2017 година, 2022 година. 5 години нищо", възмути се тя, призовавайки Гешев да се задейства по казуса.

И БСП иска оставката на Демерджиев

И БСП иска оставката на Демерджиев

При два сериозни инцидента, завършили със смърт

От БСП ще настояват за "драконовски" закон срещу трафикантите на мигранти и помагачите им. Социалистите ще предложат и увеличаване на парите за МВР между първо и второ четене на бюджета.

Нинова коментира и актуалните политически теми, като обвини Бойко Борисов в популистко говорене и дебело подчерта: "При първи мандат да кажат ГЕРБ какво ще правят. Без нас. При втория мандат на ПП ще се отзовем. За третия мандат има думата президентът. Тогава ще решаваме."

Бойко Борисов: Кабинет без политически лица – назначаваме 20 министри Х

Бойко Борисов: Кабинет без политически лица – назначаваме 20 министри Х

Той благодари за търпението, но поиска Радев да свикне, че ГЕРБ са победители