Министерството на труда и социалната политика не подкрепя предложението на синдикатите минималното обезщетение за безработица да стане 60% от минималната заплата, т.е. да има увеличение от 9 на 17 лева на ден. Това става ясно от изпратено от министър Деница Сачева становище по пакета от допълнителни мерки за справяне с кризата, които бяха внесени в Националния съвет за тристранно сътрудничество от бизнеса и синдикатите, съобщава БНР.

Мотивът на социалното министерство е, че определението на висок размер на обезщетението за безработица няма да е стимул за лицата да бъдат активни на пазара на труда.

Освен това ведомството е против предложението минималното обезщетение за безработица да се установи на 60% от осигурителния доход до края на 2020 г.

Държавата да каже "Да" за 17 лв./ден обезщетение за безработица очакват от Тристранката

Държавата да каже "Да" за 17 лв./ден обезщетение за безработица очакват от Тристранката

Приеха 20-дневен допълнителен отпуск за родители

Според предложението минималният размер на обезщетенията за безработица ще е различен за всяко лице в зависимост от осигурителният му доход. Според МТСП това противоречи на принципа на равнопоставеност на осигурените лица. Освен това може да достигне размер от около 85 лева на ден, който надвишава определения със закона за бюджета на ДОО за 2020 г. максимален дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 74,29 лева.

Социалното министерство не подкрепя и предложението за допълнителен целеви отпуск до 20 дни за сметка на НОИ за майки с малки деца, възрастни и други уязвими групи работници.

Сред малкото предложения, одобрени от ведомството, е идеята самоосигуряващите се, които са работодатели и имат наети работници, да могат да се ползват от мярката 60/40 по отношение на тези работници.

От АИКБ настояват за адекватни мерки за запазване на заетостта

От АИКБ настояват за адекватни мерки за запазване на заетостта

Искат обективно законодателство, което да влиза в сила по време на криза