За ГЕРБ е страшно важно да избегне нови избори и служебен кабинет на президента Румен Радев, посочи социологът Андрей Райчев в студиото на БНТ. Според Райчев решението пред ГЕРБ е малцинствено правителство или нови избори. По думите на социолога, единствено, което може да предложи Борисов, е експертно правителство, но въпросът е кой ще бъде министър-председателят.

ГЕРБ остава първа политическа сила, но губят инициативата, те не са в инициативата.

За Райчев нищо изненадващо не се случило от парламентарните избори. ГЕРБ са изчерпали възможността да лидират страната. "Без ВМРО шансът да съставят правителство - с кого?", запита Райчев.

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Той се радва на шарения парламент, защото няма да е сам и няма сам да носи отговорност

БСП е напълно непредвидима какво ще направи и какво ще стане, защото не се знае дали лидерът ще оцелее. Андрей Райчев определи като унизителната и страшна загубата на Корнелия Нинова, те са на историческото дъно. "Корнелия Нинова направи БСП малка лидерска партия", изтъкна Райчев.

Слави Трифонов първи успя да влезе в унисон с новия човек - това му е победата, оцени социологът.

По отношение на машинното гласуване, Андрей Райчев смята, че е много по-бързо, много по-хубаво и не е трудно. Много хубаво гласуване и не знам защо не гласувахме и преди така, недоумява Райчев.

За да се направи правителство в този парламент, трябва да се прекрачат значителните червени линии. Това заяви социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова в сутрешния блок на БНТ след края на вчерашния парламентарен вот.

Тя посочи, че ГЕРБ остава първа политическа сила, но остава все по-невъзможна ситуацията да състави правителство. Не бива да гледаме само и единствено на първата политическа сила за съставяне на правителство, което дава съществено предимство на партиите на протеста, изтъкна Димитрова.

Тя е убедена, че ако се стигне до съставяне на правителство, ще се обърне вятърът към промяна. Трябва обаче да има партии, които да гласуват експертното правителство, посочи Димитрова. Според нея президентът ще се обърне към повече партии към формулировката за експертното правителство. Боряна Димитрова оценява шанса да се реализира такъв тип управление като слабо.

Първан Симеонов: Слави Трифонов развали сметките на всички, а БСП се срути

Първан Симеонов: Слави Трифонов развали сметките на всички, а БСП се срути

Върви се към програмен кабинет, убеден е Димитър Ганев

"Мандатът ще отиде в една политическа сила, която изразява заявка за промяна. "Има такъв народ" могат да съберат останалите протестни партии и те ще се нуждаят от още една политическа сила - всички срещу ГЕРБ", коментира Димитрова.

В момента сме в един врящ котел и не се знае какво ще се случи, коментира Боряна Димитрова. За нея голямата изненада на парламентарните избори е "Има такъв народ". Тя би откроила три неща след изборите - мобилизация на по-младите хора, БСП драматично пада и позволява на "Има такъв народ" да се представи добре, Слави Трифонов се обърна към хора, които не се занимават с политика.

Социологът Колю Колев не вижда конфигурация, която да осигури стабилно управление и се върви към нови избори, според него. Социалистите нямат поле за маневриране.

Румяна Коларова: Заради загубата на БСП цялата партийна система може да рухне

Румяна Коларова: Заради загубата на БСП цялата партийна система може да рухне

Явно Корнелия Нинова не е за тази партия БСП, смята Мария Пиргова

Мира Радева отчита умората и отегчението на хората. Има много напреженията, които трябва да избият, по думите й. На нас ни трябват лидери, а не мижитурки, посочи Радева. Имаме партия на младите, партия на средните и партия на старите, каза тя. БСП и Корнелия Нинова се страхуват от мажоритарен вот. Слави приобщава българите в чужбина.

Според Татяна Буруджиева партиите се плашат кой ще влезе при мажоритарен вот, за какъвто настоява Слави Трифонов, в парламента. БСП има нужда да погледне в себе си и да реши проблемите си, по думите й.

Бойко Борисов снощи се е заявил като лидер на стабилността, според Харалан Александров. Слави Трифонов има интерес от повторни избори, защото ще увеличи резултата си. Този, който освобождава поле за Има такъв народ, според Харалан Александров, е БСП.