Към момента няма пряка заплаха за страната ни от терористичен акт. Това увери вътрешният министър Румяна Бъчварова, с уговорката, че констатацията не бива да ни успакоява. Трябвало са сме подготвени за всичко.

Рискова била засилената терористична дейност в Турция. Вътрешното ни ведомство ще засили антитерористичните учения. Бъчварова се похвали, че ще въведем най-добрата програма в света срещу тероризъм. Взаимстваме опита на най-добрите служби в света и ще сме първите в ЕК, въвели техниката им.

Ще има и елитно звено от специално обучени хора срещу радикализацията, както стана ясно още от думите й.

Проблем е архитектурата на звената за Спешна помощ, които към момента не са добре обезпечени, за да могат да приемат хора със съответните травми при евентуален терористичен удар, поясни тя и обясни, че се работи в тази насока.

Ние моделираме този процес, възможен на базата на анализа на други случаи, за да имаме максимална готовност, поясни Бъчварова. Това е част от дейностите, по които трябва да работим, каза силовият министър.

Всичко това е в категорията на дългосрочна перспектива, коментира Бъчварова. Нашите спешни центрове, по думите й, били способни да свършат много неща.