Войните не решават проблеми. Те откриват нови фронтове, стават катализатори за възникване на нови проблеми. Това е заявил лидерът на АБВ Георги Първанов в изказването си по време на кръгла маса на тема: „Светът през 2016 г. Предизвикателства и заплахи”  в рамките на XV конгрес на партия „Единна Русия”, съобщават от партийния пресцентър.

Първанов подчертал, че знае, че темата за войната мира е изключително чувствителен въпрос за всички граждани на Русия. В последно време темата придобила нова актуалност в международен мащаб. По думите на Георги Първанов опитът бил показал, че военните действия често се предприемат без ясна представа какво следва след тях, както и без стратегия за бъдещите действия.

„Аз бях против войната в Югославия, изказвах се против военните действия в Ирак…Убеден съм, че всяка война е тежко изпитание и доста често се явява поражение на световната дипломация, особено по отношение на организациите, които носят отговорност за поддържането на мира”, подчертал Първанов.

В изказването си Георги Първанов изтъкнал необходимостта от изключване на войната от арсенала на международната политика и укрепване на системата за международна сигурност, в  чийто център стои ООН.

Той е категоричен, че европейската и световната архитектура за сигурност не може да се случи срещу Русия. Освен това преодоляването на новите международни предизвикателства пред системата за сигурност било немислимо без Русия.

Според Първанов е важна стъпка да се възстанови работата на съвета „НАТО – Русия”, както и съдържателното разглеждане на всички проблеми, които днес се възприемат като общи предизвикателства и заплахи, а именно: настъплението на радикалния ислям и международния тероризъм, избухването на кризи и конфликти в различни региони, разпространението на оръжията за масово поразяване и други.

Георги Първанов поддържа тезата, че за България дилемата „Европа или Русия” е измислена. По думите му през първото десетилетие на сегашния век, веднага след като България стана член на Европейския съюз  и НАТО, отношенията с Русия били най-активни и плодотворни. Успяхме заедно с президента Путин да постигнем важни договорености в интерес на двете страни, отчита Първанов.

Той е категоричен, че в момент, когато се използват всякакви лостове за оказване на натиск срещу Русия, България не трябва да допуска да бъде превърната в заложник на западните регионални „ястреби”, да я използват за враждебни действия срещу Русия.

Първанов твърди, че той и неговите съратници, както и повечето българи отхвърлят санкциите срещу Русия и призовава те да бъдат снети.

Георги Първанов е отделил специално внимание на ситуацията в Югоизточна Европа, в частност в областта на енергетиката. Той се обяви за възобновяване на диалога по големите енергийни проекти за доставка на енергоресурси и бъдещето на ядрената енергетика.

По думите на Първанов „Южен поток” е имал всички шансове да се превърне не само в регионален, но и в европейски проект.

По време на посещението си в Москва Георги Първанов се е срещнал с председателя на Държавната дума на Руската федерация Сергей Наришкин.

Двамата са обсъдили актуалната ситуация в Европа и на Балканите. Според тях има необходимост от засилване на диалога между държавите, за сваляне на напрежението и намиране на дипломатически решения на съществуващите проблеми.

Първанов и Наришкин смятат, че сегашното състояние на двустранните отношения е неудовлетворително.

Направен беше преглед на двустранните отношения като беше констатирано, че въпреки наличието на значителен потенциал, тяхното сегашно състояние е неудовлетворително.

Допълнителни насоки за развитие на контактите и сътрудничеството между АБВ и партия „Единна Русия” са били обсъдени с председателя на Висшия съвет на партията Борис Гризлов.