Конкурсът кой да храни войската ни е спрян, съобщи военният министър Николай Ненчев в Граф Игнатиево, където се чества годишнина от създаването на авиобазата ни, предаде БГНЕС. Това става на фона на масовото спиране на обществените поръчки в различни сектори в държавата през последните седмици.

След като обяви решението си, министърът увери, че по-късно ще представи и мотивите за спиране на тази обществена поръчка.

Отново в Граф Игнатиево армейският министър обяви, че е в ход процедурата за закупуване на нови изтребители за Военновъздушните ни сили.

Предложението било описано в 40-страничен доклад и предстои да бъде разгледано от парламента. Ненчев се надява до края на годината да започне избор на доставчик, а до 2018 най-късно 2019 година в България да дойдат нови 8 изтребителя.

Днес авиобаза Граф Игнатиево отбелязва 65 години от създаването си. На тържеството присъстваха и много ветерани.

Летище Граф Игнатиево съществува от 1940 година. През 1937 г. с Височайши указ № 1294 са отчуждени и овъзмездени земи в северозападната част на Горнотракийската низина.

Тогава започва строителството на хангар, административни сгради, ВиК инсталации и всичко необходимо за нормалната дейност на едно летище по тогавашните изисквания. На 6 юни 1940 г. трето ято на Първи армейски орляк - Божурище е пребазирано в Граф Игнатиево.

На 17 юни 1940 г. се сформира Втори армейски смесен орляк. От 1 юли същата година орляка се развръща във октомври 1944 г. се премества на летище Враждебна и взeма участие в Отечествената война 1944-1945 г.

От 1 януари 1946 г. е на местостоянка в град Пловдив и се преорганизира във Втори щурмови орляк, гласи историята на авиобазата.