Националният флаг ще бъде спуснат наполовина във всички формирования на Българската армия и въоръжените сили на Република България днес. Това е в знак на почит към паметта на началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов до 2 март се отменят всички публични събития в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра. 

Почина началникът на отбраната генерал Андрей Боцев

Почина началникът на отбраната генерал Андрей Боцев

С честната си служба в Сухопътните войски

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев изпрати съболезнователна телеграма до близките на ген. Андрей Боцев.

Генерал Андрей Боцев беше част от онова поколение наши генерали, олицетворяващо и въплъщаващо изконните български воински добродетели и ценности, заяви президентът.

В писмото до опечалените държавният глава посочва, че генерал Боцев винаги е отстоявал твърдо и решително принципите и каузите, в които е вярвал. "За мен беше чест да познавам и да работя с него", заявява още върховният главнокомандващ на Въоръжените сили.

По думите на президента ген. Боцев ще бъде запомнен като изключително подготвен и ерудиран офицер, обичан и уважаван от колегите си командир, с безспорен принос за развитието на Въоръжените ни сили.

"В тези минути на мълчалива равносметка отдаваме почит пред големия български генерал, към един истински родолюбец, човек на честта и доблестта, посветил целия си живот на Българската армия", заявява президентът Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също поднася най-искрени съболезнования на семейството и близките.

Патриарх Неофит направи обръщение по повод смъртта на ген. Боцев. Думите "Обичайте Родината" и "бъдете достойни наследници на достойни деди", бяха често изричани от ген. Боцев, който бе истински родолюбец и патриот, се казва в обръщението от българския патриарх.