ГЕРБ проведоха груба наказателна акция срещу науката от типа на тези от тоталитарните години. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов в интервю за БНТ във връзка с отрязването на допълнителните 10 млн. лева за БАН.

Припомняме, че на извънредно заседание бюджетната комисия вчера реши за Българската академия на науките да бъдат отпуснати допълнителни 10 млн. лева, а на "Софийския университет" с 0.5 млн. лева. По-късно в пленарна зала обаче процедурни хватки отрязаха допълнителното финансиране към бюджета на академията. Оказа се, че тези пари не могат да бъдат предоставени, ако не се прегласува наново и рамката на бюджета. При прегласуването й обаче в парламентарна зала не се събраха нужните гласове.

Първанов е категоричен, че ако искаме нацията да просперира, това няма как да се случи без наука. От АБВ от много време настоявали да се подобри финансирането за наука. По мнението му 10-те млн. лева са били важни, за да се покаже, че за политиците науката не е без значение. Наказателната акция обаче показала точно обратното - че на науката се гледа като на придатък, като на система, която черпи средства, без да дава. Това е неграмотност, недоволен е Георги Първанов.

От партията му няма да спрат да настояват за актуализация на бюджета на наука.

Процедурни хватки отрязаха допълнителните 10 млн. лв. за БАН
Обновена

Процедурни хватки отрязаха допълнителните 10 млн. лв. за БАН

Левицата напусна залата и обвини ГЕРБ в атентат срещу българската наука

Относно предстоящото предложение за български еврокомисар, който да заеме мястото на Кристалина Георгиева и дали е воден разговор с Ивайло Калфин, лидерът на АБВ отговори, че не знае за подобен разговор. Той разясни, че Калфин публично е предупредил, че трябва да се борим да запазим ресора. Първанов също предупреди, че ако се забавим, ще ни дадат ресор, от който нищо не зависими, независимо кой ще е човекът.

Той изтъкна, че ресорът на Кристалина Георгиева е много добър и трябва да се борим за запазването му. Има опасност да загубим този добър ресор и да ни пуснат по допирателната. Нямаме право на нова грешка в дипломацията, защото гафът с Ирина Бокова създаде лошо впечатление за нашата дипломация. Става дума преди всичко за ресора и после ще говорим за човека, подчерта Първанов. По думите му Гюнтер Йотингер вече чакал да поеме папките.

Тревога, че изпускаме срокове за добър ресор за еврокомисар
Обновена

Тревога, че изпускаме срокове за добър ресор за еврокомисар

Патриотите смятат да предложат име за еврокомисар

Георги Първанов не смята, че бюджетът е причината за промяната на позицията на ГЕРБ относно евентуална подкрепа за правителство на Патриотичния фронт. Според него това е измислен повод, за да покаже, че съставянето на подобен кабинет е изкуствена операция. Вотът вече е показал, че доверието е изчерпано и най-доброто и най-нормалното нещо е да се върви към нов вот, който да върне това доверие.

Първанов изтъкна също, че рейтингът на сегашния държавен глава е паднал много ниско и изрази надеждата си новоизбраният Румен Радев да върне доверието в институцията.

На въпрос какъв трябва да е служебният премиер, Георги Първанов отговори, че той трябва да е добър специалист, да може да организира добре изборите. Не трябва да е нито ляв, нито десен. Важно е се създадат добри условия за провеждането на изборите и да не се впускат в харчене.

Първанов коментира, че не знае дали Радев и Плевнелиев трябва да се разбират за правителството, но е добре да има диалог между тях. Той отбеляза, че не е коректно да се казва, че има политическа криза, както твърди Росен Плевнелиев. Ставало въпрос за липса на доверие.

Георги Първанов сподели, че не вижда Румен Радев да работи активно. Той направи сравнение с новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, който не се спирал - говорел навън, предлагал идеи, разработвал концепции. Първанов иска да види един активен президент, който е инициатор, но без да прекрачва границата, тъй като все още не се е заклел. Според него трябва да има приемственост между Радев и Плевнелиев.

Първанов предлага политическите сили да се съберат, да седнат и да видят какво ги обединява и какви са различията между тях. Предлага да бъде изготвена декларация с ясни точки, по които да се работи. Подобна декларация за принципите и конкретните мерки за излизане от кризата била приета през 2006-2007 година.

Лидерът на АБВ настоява да се обсъдят смесената избирателна система и по-жестоки мерки спрями трафикантите на мигранти и на хора като цяло.

Парламентът да не се занимава с глупости като законопроекта на Методи Андреев за борба с комунизма. Да се бориш с комунизма 27 години по-късно е смешно и нелепо, а може би вредно. Трябва да се направи нещо смислено, убеден е Първанов.

Той подчерта, че изборите са отпушили народния гняв и са били много интересни. Резултатите са показали, че са необходими значими промени, включително и структурни в политическите партии. Трябвало да се променят лицата, които да реализират новите политики. "Такива като мен и други колеги от прехода трябва да отстъпим крачка назад - без да излизаме от политиката, но да оставим оперативните въпроси на по-младите", обясни Първанов.

Той настоява за смесена система. Много важно било в една пропорционална система да има мажоритарен вот. Разделянето на 240 мажоритарни района щяло да създаде напрежение. Първанов е убеден, че на българите трябва да се остави една работеща система за следващите десетилетия, а не еднодневка, която ще ги отблъсне. Той настоява и за намаляване на партийните субсидии, които били неморално високи.

Георги Първанов определи бюджета като консервативен и без политики. Това не бил първият бюджет, който ГЕРБ правели по същия начин.

Депутатите приеха бюджета за 2017

Депутатите приеха бюджета за 2017

Депутатите дадоха мандат на МС да тегли 200 млн. евро заем за съфинансиране на проекти

АБВ намират добра идеята за увеличаване на пенсиите, но са на мнение, че това трябва да засегне всички пенсионери. Ако се увеличи само минималната пенсия, щели да бъдат ощетени всички, които са се осигурявали години наред. Ако сумата беше разпределена между всички пенсионери, щеше да има увеличение от 15 %, което е много добре, обясни тезата си Георги Първанов.

Той смята, че е било по-добре следващият парламент да си направи бюджета съобразно своята визия. Сега им се оставял бюджет, който може да не се вписва в техните виждания.

Парите за санирането например можели да бъдат пренасочени за заплати и пенсии. Санирането поглъщало огромни средства, а ефектът от него бил малък.