Брюксел харесва Ивайло Калфин за еврокомисар. Тази информация отново повдигна темата за наследник на Кристалина Георгиева, която преди месец подаде оставка от ЕК и обяви, че е приела назначение в Световната банка.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов одобрява бившия социален министър. Според него ако кабинетът в оставка инициира диалог, може и той да излъчи еврокомисар.

До края на април няма да има редовно правителство, предупреди Каракачанов, а не можело толкова време страната ни да няма свой човек в ЕК.

Каракачанов настоява следващият ни еврокомисар да защитава националните интереси в Брюксел. Патриотът дори смята да предложи еврокомисар. Кой обаче не каза. Редно е да има дебат по въпроса, да се сложат две-три имена, настоя още той.

Да не се бавим. За това пък настоя и самият Ивайло Калфин, който се появи в Народното събрание.

Ако продължаваме да се бавим и да не излъчваме български кандидат за еврокомисар, ще бъдат разпределени всички постове, а ние изпуснахме поста бюджет, който e много важен и влиятелен, изтъкна той. Еврокомисарят не трябва да е политическо лице задължително, смята още той.
Трябвало да е човек, който да е наясно с работата. Този, който влезе там трябва да продължи вече започната работа и той трябва да познава това, убеден е Калфин. Правителството не трябвало да изпуска шанса да имаме добър ресор.

Г-н Калфин е професионалист, само положителна оценка мога да дам за неговите личностни качества. Това коментира в НС финансовият министър Владислав Горанов за казуса Ивайло Калфин еврокомисар. Решението кой да бъде следващия еврокомисар е политическо, каза той.

Дали ще бъде взето в рамките на това правителство още не мога да кажа, този въпрос е от компетентността на министър-председателя, заяви още Горанов. Има опасност да се забавим с номинацията.

Един добър комисар независимо с какъв ресор е, може да помогне на България, смята Горанов. Според него е важно да изпратим качествена кандидатура. Ресорът също е въпрос на престиж, подчерта той.

Правителството в оставка да не излъчва еврокомисаря ни, пък е позицията на социалиста Кристиян Вигенин. Няма никакви причини за избързване, убеден е той.
Служебният кабинет на Румен Радев трябвало да излъчи номинацията ни за Брюксел, смята червеният депутат. Все още не се знаело какъв ресор ще получим. Няма на тезгяха много ресори, за които да бързаме, каза Ивайло Калфин. Темата за еврокомисаря не била на дневен ред.