Малко похвали и много критики към управлението направи в ефира на Нова тв бившият финансов министър в кабинета Борисов 1 Симеон Дянков.

Властите, които трябва да са независими една от друга, не са независими, коментира той по повод на SMS скандала.
Самият скандал е проблем, според Дянков. Не успяхме да направим прехода, изтъкна той и обясни, че не сме се освободили от комунистическите елити и бившата ДС. Като пример за това той даде случаят с Местан.
Една част от бившата ДС беше срещу друга част от ДС, каза Дянков.

Според него обаче има политическа стабилност в страната и това е добре. Тази стабилност обаче можело да ни успокоява за известно време. „Сега сме по-назад, отколкото преди една година в съдебната реформа”, смята още бившият финансов министър.

Не са направени много неща, които са били заявени като намерение за реформа, но заради зависимости не минали нужните реформи.

Нищо не се е случило в енергетиката, подчерта Дянков и посочи, че дефицитите в НЕК продължават да се увеличават.

Похвали той даде на Ивайло Калфин, Румяна Бъчварова, Ивайло Московски, Ивелина Василева, които се опитвали да направят някакви позитивни стъпки. Министрите от РБ не правят реформи, смята Симеон Дянков. За здравеопазването той каза, че е по-добре да се сменят повече министри, за да дойде някой, който може да свърши нещо полезно, отколкото един министър да дава „фрапантни идеи”, както се изрази бившият финансов министър.

Петър Москов, по думите му, не правел реформи в сектора. Данък вредни храни е вредна идея, категоричен е финансистът. Не било сега времето и за данък уикенд.

Мисля, че няма да има предсрочни избори тази година, коментира Симеон Дянков. Прогнозата на финансиста е, че кабинетът ще остане стабилен, но поясни, че стабилност не означава растеж.

Наследникът му във финансовото ведомство Владислав Горанов се справял добре, но трябвало да се стреми към по-нисък дефицит. Нямаме икономика, критикува Дянков икономическия министър Божидар Лукарски.

Икономиката ни била икономика на надеждата. Това е липсващото министерство. Утре ако това министерство се затрупа от преспи и не работи известно време,никой няма да забележи, обясни финансистът.

Обществото, по думите на Дянков, е лъгано за фалита на КТБ. Най-важният проблем за държавата е демографията и икономиката, според финансиста.
Трябва ни друг тип икономика и може би друг тип управление, убеден е Симеон Дянков. Големите проблеми на страната ни, според него, идват от Държавна сигурност (ДС).

ДС създаде КТБ, ДС създаде ДПС, ДС създаде Кой, обяви Дянков.  Именно бившата ДС управлява грешните процеси в страната, според него.