Доставките на тежко въоръжение за Украйна не променят баланса на силите, така че да има съкрушителна победа. Това е невъзможно. Това заяви пред БНТ евродепутатът Сергей Станишев.

По думите му все още има илюзията и в двете страни на конфликта, че е възможна военна победа. Никой обаче не може да формулира ясно какво точно значи това, поясни той.

Станишев посочи, че не оптимист за постигане на мир в Украйна. Според него конфликтът през последната година ескалира. Това е логиката на войната, тя се стреми да се разширява, стреми се да въвлича нови участници, нови хора, нова техника, все по-тежка и смъртоносна. И резултатът е ужасяващ, подчерта евродепутатът.

От половин година фронтът е сравнително статичен. Всички тези призиви, които чувам и в Европа - война до победния край, изглеждат много откъснати от реалността, смята той. Колко още десетки или стотици хиляди хора трябва да бъдат убити, колко трябва да си загубят жилищата, перспективата в живота, за да започнат опити за политическо урегулиране на този конфликт, запита Станишев.

Той засегна и темата за разширяването на ЕС. Бившият премиер подчерта, че всяка страна, която кандидатства за членство, изминава дълъг път, който трае години. По думите му това отнема години не по вина на ЕС, а защото една страна трябва да приеме и прилага европейското законодателство, да спазва европейски принципи.

Процесът на разширяване на ЕС няма да е завършен, докато Западните Балкани не бъдат интегрирани успешно, каза още той.

Нова военна помощ от САЩ за Украйна, заменят и унищожената техника

Нова военна помощ от САЩ за Украйна, заменят и унищожената техника

Помощта включва и боеприпаси за NASAMS и HIMARS