Умората, много силният натиск от медиите, а и глупостите, които се изговориха, са мотивите за оставката на директора на Агенция "Митници" Асен Асенов.

Това коментира в Луковит премиерът Сергей Станишев, като потвърди казаното от него по-рано, че вчера е бил информиран за оставката и мотивите от министъра на финансите, а утре очаква по-подробен доклад.

Както знаете, посочи премиерът, митниците са една от важните институции по отношение на приходната част на държавата.

Не малко неща бяха направени през последните години, но във всяка институция има още какво и по-добре да се свърши, допълни премиерът.

На въпрос има ли нещо общо оставката на Асенов с разследването на бившия зам.шеф на ГДБОП Иван Иванов, той отговори, че няма представа и че не е следовател или главен комисар, а политик, министър-председател.

По отношение на очаквани евентуални забележки и санкции в предстоящия доклад за страната ни от ЕК през юли, Станишев коментира, че това, което беше казано, е спазено, и вярва, че ще се оцени от европейската комисия.

Според него правителството е взело много важни решения като управляваща коалиция както по отношение на безмитните магазини, така и на бензиностанциите.

Премиерът подчерта, че страната ни като цяло е транзитна за трафик на наркотици и други неща, свързани с нелегалната контрабанда, но въпреки това през последните години са направени много разкрития.

Разбира се, винаги има още какво да се направи, завърши Станишев.

Президентът Георги Първанов, който е в Пловдив за откриването на Международната изложба за отбранителна техника "Хемус", също коментира оставките.

"Очевидно промяната върви с пълна сила във всички структури и звена, които бяха предмет на критични бележки от страна на Европейския съюз", заяви държавният глава.

Той не пожела да коментира конкретните мотиви с уточнението, че не ги познава. "Във всеки случай мисля, че това отваря допълнителни възможности и ниши, за да можем да отговорим на очакванията на европейските ни партньори", каза Георги Първанов.