Президентът на ЕНП да внимава с определенията към социалистите в България, съобщава ПЕС. Партията на европейските социалисти изразява дълбоко учудване от нападки, които президентът на Европейската народна партия, Жозеф Дол, си позволява да отправи към българските социалисти по време на посещението си в София на 9 март.

В официално прессъобщение, разпространено от ГЕРБ, партия-член на ЕНП, Жозеф Дол е цитиран да казва: "Според мен българските социалисти не съществуват, откакто България пое Председателството, защото Бойко е най-успешният шеф в Европа."

"За сведение на г-н Доул, според последните социологически проучвания, БСП има близо 19% от подкрепата на избирателите срещу 21% за ГЕРБ - факт, за който най-вероятно неговите домакини са пропуснали да го информират", коментира президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Борисов предупреди Европа за опасността от националистическите партии

Борисов предупреди Европа за опасността от националистическите партии

Виждате, никъде успехът не е на социалистите

"Комплиментите, отправени от президента на ЕНП към българския премиер, че правителството му е най-доброто, също будят недоумение. ГЕРБ в момента управлява България в коалиция с националистически партии, а на управляващите постоянно им се налага да разясняват анти-европейските изказвания на коалиционните вицепремиери и министри", коментира Станишев.

Той допълва, че "последният случай беше само преди месец, когато вицепремиер нарече европейският депутат Ска Келер "Зелена джихадистка". През 2013 г. самият Дол определи един от настоящите коалиционни партньори на ГЕРБ като "ксенофобска партия, която яростно отрича европейския път на България".

 

Ска Келер удовлетворена, че правителството се разграничи от Симеонов

Ска Келер удовлетворена, че правителството се разграничи от Симеонов

Случаят е приключен и за Юнкер

"Социалисти в Европа и в България съществуват и те са на мястото си, за да следят за интересите на гражданите, да се борят за социална справедливост и да не позволяват европейските страни да бъдат подвеждани към еднолична власт, както стана с Орбан в Унгария, чиято партия също е член на ЕНП", обяснява лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

ГЕРБ и ЕНП виждат предизвикателство в борбата с популизма

ГЕРБ и ЕНП виждат предизвикателство в борбата с популизма

ЕНП оценява високо работата на правителството ни