плевнелиевМинистърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев отрече обвиненията на бившия премиер Сергей Станишев, че е оскъпил автомагистрала „Люлин" с 60 млн. евро. В ефира на „Нова Телевизия" той обясни, че проектът е бил доведен от Тройната коалиция до състояние, в което завършването му е било силно затруднено.

Плевнелиев обясни, че след скандала с „Батко и Братко" от 2008г. пътната агенция е била преструктурирана и неин принципал е станал самият премиер Станишев. По това време цената на АМ „Люлин" била 201 млн. евро и трябвало да бъде пусната през юни 2009г. В последствие имало 38 иска за повишаването й заради забавяния.

Строителният министър заяви, че при идването на власт на ГЕРБ магистралата вече е струвала 229 млн. евро. По думите му ако Тройната коалиция беше останала на власт, съоръжението е щяло да стигне 250 млн. евро, да бъдат изгубени голяма част от еврофондовете и по този начин завършването й да се забави с поне 4 години.

Росен Плевнелиев заяви, че след преговори цената е била свалена първо до 201 млн. евро, а вече е постигната договореност за 189 млн. евро. Той изрази увереност, че въпреки натрупаните забавяния, протестите във фирмите-подизпълнители на строителя „Мапа Дженгиз" и нещастните случаи, отнели живота на няколко работници, АМ „Люлин" ще бъде пусната през месец май тази година.

Министърът коментира и казуса със село Мало Бучино, което буквално се пресича от магистралата, но не е свързано с нея. Жителите му припомниха, че през ноември 2009г. той е обещал да възложи на проектанти да проучат възможностите за строеж на пътен възел.

Плевнелиев обясни, че моментът за това е бил изпуснат през 2007г., когато предшественикът му Асен Гагаузов първо е заявил, че селото няма да се свързва с АМ „Люлин", а после е променил мнението си, но това не се е отразило на проекта. Росен Плевнелиев обясни, че ако сега тепърва започне изграждане на пътен възел, голяма част от финансирането ще бъде изгубено.

Въпреки това, строителният министър заяви, че изграждането му може да стане в по-късен момент като отделен проект. Плевнелиев увери жителите на Мало Бучино, че инфраструктурата в селото ще бъде подобрена, като в това число влиза и пътят им до София, по който пътуват със 17 км. повече, отколкото би им се налагало при наличието на връзка с аутобана.

Министърът коментира призива на премиера Борисов членовете на кабинета да се появяват по-често в телевизионния ефир и да оборват обвиненията, които опозицията сипе по тях. Според Плевнелиев, у нас в момента някои хора тиражират многократно едни и същи лъжи с цел да ги превърнат в истина и единственият начин те да бъдат преборени е министрите да боравят с точни факти.

Той изрази разочарованието си от факта, че скандали като този с подслушването на министри са засенчили успехи на правителството като изграждането на димитровградската пречиствателна станция, която била „забатачен проект" по времето на Тройната коалиция. Плевнелиев заяви, че няма данни за СРС-та с негово участие.