Недопустимо е участието на американския посланик у нас Джеймс Уорлик в пресконференцията вчера в  Министерския съвет.

Това заяви днес на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според Станишев, не е редно посланик на която и да е страна да дава пресконференция в МС редом до  премиера.

„Работа на посланиците е да защитават интересите на своята страна, а на премиера подхожда да дава пресконференция съвместно със свой колега или поне с министър." - коментира Станишев.

Във вчерашната пресконференция Станишев видя знак за недостатъчно управленско самочувствие от страна на премиера Бойко Борисов.

По повод на темата за контрола върху наркотрафика, засегната в доклада на американския държавен департамент, лидерът на БСП се пошегува, че освен митническо дознание на подчинение на митниците трябва да има и полиция.

По думите на Станишев, тя трябва да разполага с всички полицейски правомощия, включително  използване на СРС, които да се разрешават от финансовия министър Симеон Дянков.

„Тогава ще наблюдаваме една много красива работа." - заяви лидерът на социалистите.

Според Станишев, предложеният от Симеон Дянков пакт за финансова стабилност обрича България трайно да остане най-бедната страна в ЕС.

Той определи като гавра с конституцията идеята на финансовия министър промяната на данъците да залегне в основния закон.

Лидерът на БСП обяви също, че от ПЕС предлагат алтернатива на предложението на Франция и Германия за пакт за конкурентноспособност.

Предложението на Франция и Германия ще доведе до рязко ограничаване на възможностите за водене на социални политики, заяви Станишев.

Всички страни ще трябва да се съобразяват с  решенията на две държави, посочи той.

Общото между пакта на Дянков и идеите на Франция и Германия, според Станишев, е рязкото затягане на финансовата дисциплина, както и поддържане на минимални бюджетни дефицити.

„Няма нужда господин Дянков да ме учи на финансова дисциплина." - посочи още лидерът на БСП.

От ПЕС предлагат европейски пакт за заетост и социален прогрес. Според тях държавите членки се нуждаят от пространство за финансови маневри, за да могат да си позволят инвестиции, по-добро  образование, здравеопазване, иновации, зелени технологии.

Социалистите обявяват също така, че от кризата може да се излезе със стратегически инвестиции. Нови фискални инструменти като данък върху финансовите транзакции и данък върху въглеродните емисии могат да генерират  допълнителни ресурси за инвестиции и да  въведат  по-справедливи данъци.

Според ПЕС данъкът върху финансовите транзакции може да генерира приходи около 200 млрд. евро годишно. Посочва се, че този данък е справедлив, защото не засяга обикновените граждани, а само финансовите спекуланти. Според  ПЕС този данък ще гарантира, че тези, които са отговорни за кризата, ще понесат поне част от цената за възстановяването на икономиката.

Станишев не поясни по какви критерии ще се разграничават транзакциите на финансовите спекуланти от тези на обикновените граждани.

В началото на днешната пресконференция Станишев поиска прошка от медиите и от всички хора, които волно или неволно е засегнал.

Тази година обаче той заяви, че няма да иска прошка от премиера Бойко Борисов.
Според Станишев, сегашното управление нанася тежки щети на страната.

„Колкото по-бързо си отиде това правителство,   толкова по.-добре за България." - заяви Станишев.