Голямата цел пред социалистите е да променят Европа, не разрушавайки Европейския съюз, а правейки го социален, коментира председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев по време на четвъртото заседание на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП.

Той е на мнение, че БСП е в много по-силна позиция от другите партии в България. Правителството е готово да му се хвърли един кокал и да отложи влизането в Шенген за определено време, заяде се Станишев с управляващите.

Повече от 10 години ЕС е доминиран от десницата от Европейската народна партия (ЕНП). Още от финансовата икономическа криза, ние, социалистите се борим срещу този модел, изтъкна председателят на ПЕС.

Той призова, че за следващите европейски избори акцентът и ключът пред социалистите трябва да бъде социална Европа и борба с неравенствата. Трябва да има кратък и ясен манифест, с конкретни ангажименти, който да бъде работещ за всички партии в ЕС.

"Социалистите трябва да се борим за лявата социална идентичност и волята да променим Европа към по-социална и справедлива, където интересите на хората в Европа да бъдат на преден план и да бъдат защитени", призова Станишев.

Сред другите приоритети пред социалистите трябва да бъде изграждане и създаване на европейски фонд за справедлив преход, битката за справедливо данъчно облагане, битката с двойните стандарти и други.

Паргов иска да стабилизира малкия бизнес, бедните да забогатеят и социализъм

Паргов иска да стабилизира малкия бизнес, бедните да забогатеят и социализъм

Предстои изключително тежка политическа зима, зима на гражданско недоволство

Никога не трябва да забравяме че БСП има принос за членството на България в ЕС, похвали се Станишев и добави, че по време на тяхното правителство е приключил успешният процес по присъединяване на България в ЕС.

По думите му БСП единствена има цялостен документ какъв Европейския съюз искаме да видим и каква трябва да бъде българския национален интерес. Правителството не се възползва от интелектуалния капацитет от това, което бе зададено като визия, констатира Станишев и добави, че по време на председателството социалистите са имали градивни предложения.

Станишев заяви, че България и Румъния трябва да бъдат приети незабавно по всички граници в Шенген.

Той се закани, че ще продължи да отстоява позицията на България срещу Дъблинския регламент. Предстоящите битки на европейските социалисти ще бъде насочена срещу статуквото на ЕНП и фронтът на крайните националисти, които искат да разрушат Европа, коментира Сергей Станишев.

Евродепутатът Радев вижда дискриминация в мониторинга на България за Шенген

Евродепутатът Радев вижда дискриминация в мониторинга на България за Шенген

Определя го като доказателство, че държави-членки не искат България