Когато НАТО затвори военновъздушното пространство на Украйна, това значи, че може да превърне конфликтът в европейски и в световен. НАТО не може да изпълни молбата на Володимир Зеленски. Toва заяви пред БНТ дипломатът Стефан Тафров, който е бивш представител на България пред ООН, включително и в Съвета за сигурност.

По думите му има плаха надежда, че в 9 часа българско време ще влязат в сила зелените коридори за евакуация. Преговорите продължават и това е добре, но ако не произведат минимален резултат в хуманитарен план, те губят своя смисъл, защото служат за фасада за избиване на мирни украинци от страна на Русия, посочи Тафров.

Преговорите, които се водят в Беларус, са на сравнително ниско равнище от руска страна, каза Тафров. Участието на руския външен министър Сергей Лавров е стъпка в правилната посока, но не може да се говори за някакви ангажименти от украинска страна, докато няма спиране на огъня или изтегляне на войските на агресора от руска територия, коментира дипломатът.

Той увери, че няма поводи за притеснение, че Русия ни е обявила за неприятелска държава. В тези условия е много трудно да се говори за институционалния процес по приемане на Украйна в ЕС, но това не е най-належащото за тази страна, каза Тафров.

Според него това, което се случва е, че присъстваме на една героичната съпротива от страна на украинския народ и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Русия изгърмя патроните си, но и самата професионална армия на агресора е лошо мотивирана и колкото повече продължава затъването на Русия в Украйна, толкова повече се увеличават шансове за дипломатическо примирие. Колкото по-дълго издържи Украйна, толкова по-лесно ще се дипломатическо решение на конфликта, очаква Тафров.

Той изтъкна, че когато президентът на Русия Владимир Путин разбере, че няма как с военни средства да постигне целите си, тогава разговорите ще минат по дипломатически път.