Първият военен министър в правителството Петков и бивш служебен премиер два мандата Стефан Янев до седмици ще обяви своята партия. В студиото на БТВ Янев информира, че се намират във финалния етап от формирането й, но вече "имаме готовност".

Що се отнася до позиционирането на новата формация в политическия спектър, Янев отказа да се определи като ляв или десен: "Чистата идеологическа схема ляво - дясно не е толкова интересна, хората вече достатъчно се объркаха в тези идеологеми." Затова пък смята, че е важно да открои, че съмишлениците, с които прави тази партия, са хора, "които милеят за България, хора, които мислят за България". Такива и са очакванията му да са хората, които ще се влеят в проекта.

Янев не казва прави ли партия и каква: Като му дойде времето

Янев не казва прави ли партия и каква: Като му дойде времето

Преди няколко дни Стефан Янев бе освободен от поста на министър на отбраната

Изпращането на военна помощ за Украйна ще удължи агонията на хората там, смята още бившият министър на отбраната. А и няма смисъл, тъй като, по думите му, всяко едно оръжие, което се изпраща на украинските сили се унищожава от руските сили още при доставянето му или до 36 часа след пристигането му.

"Моето мнение по темата съм казал и преди - да, ние трябва да помогнем на една страна, която е нападната, по начина, по който го правим досега - хуманитарна помощ по отношение към бежанците, които са пострадалите, които изнасят тежестта на човешките страдания", каза Янев.

Според него тезата, че ако Украйна бъде оставена сама срещу Русия, то Киев ще капитулира, има основание. А и: "Трудно е да преценим дали Украйна не би била агресор в един друг вариант за развитие на нещата, каквито не се случиха", заяви Янев. И преди бившият военен министър е заявавал, че ако изпратим военна помощ, то ще станем съучастници във войната. 

Припомняме, че именно заради разминаване между правителствената позиция по отношение на войната в Украйна, Стефан Янев бе уволнен като военен министър. След като няколко пъти заобиколи темата за руската военна агресия, той отказа да използва думата "война" като определение и предпочете официалната терминология на Кремъл за "специална операция". Преди да му бъде поискана оставката, той заяви и че тя би поставила под риск националната сигурност.

Стефан Янев се изрепчи на премиера в социалните мрежи и се закле, че служи на България

Стефан Янев се изрепчи на премиера в социалните мрежи и се закле, че служи на България

Бившият министър не се чувства виновен, ръководел се от националните интереси

Бившият служебен премиер е категорично против връщането на хартиената бюлетина. Припомняме, че именно неговото правителство бе първото, което трябваше да въведе изцяло машинно гласуване, след решението на 45-то Народно събрание.

"Машинното гласуване с всичките недостатъци, които се споменават към момента, все пак е една крачка напред от гледна точка на нашето битие и нашата практика, които сме чували през годините, за изкривяване на вота."