От България не е искано да изпраща оръжия на Украйна докато бях министър на отбраната. Това заяви пред БНР Стефан Янев, който до 1 март бе военен министър в кабинета на Кирил Петков.

Според него е обезпокоително, че българското общество научава не от правителството, а от чужди медии какво се иска от България във връзка с конфликта Украйна - Русия. По думите му министерството на отбраната и Министерският съвет са в дълг към българските граждани, трябва да направят необходимото, за да бъдат информирани

"Ако правителството реши да изпратим на Украйна зенитни ракети, това ни прави участници във войната. Ние обаче имаме ли ясна стратегия какво би могло да се обърка или какво би могло да се получи добре за българските граждани. Влизайки пряко във войната, трябва да си направим сметка какви са отношенията ни с тези държави", каза Янев.

Припомняме, вчера британското издание "Файнейшънъл таймс" и германското "Шпигел" че САЩ се опитват да убедят България да предостави зенитно-ракетна система (ЗРС) със среден радиус на действие С-300 на Украйна. Тази информация не е потвърдена от българското правителство.

Според твърденията на двете медии министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин, който в събота ще се срещне с премиера Кирил Петков, може да се опита да убеди правителствата на Словакия и на България да изпратят на Украйна зенитно-ракетни комплекси С-300. Противоракетните комплекси са руско производство, още от Студената война. С такива комплекси са обучени да боравят украинските военни. Днес шефът на Пентагона е в Словакия.

Малко по-рано след среща с американския военен министър словашкият министър на отбраната Ярослав Над обяви, че страната му е готова да предостави зенитно-ракетни комплекси С-300 на Украйна, ако НАТО осигури техен заместител.

Междувременно руският посланик в България Елеонора Митрофанова предупреди да не изпращаме оръжие за никъде.

Припомняме също че, на 19 ноември 1990 г. в Париж е подписан Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и България е страна по този договор. Целта му е да балансира конвенционалното въоръжение на страните. Ежегодно се правят прегледи на въоръжението на база двустранни и многостранни споразумения. На 26 април 2007 г. президентът на Русия Владимир Путин обяви мораториум върху изпълнението на Договора за ограничаване на обикновените въоръжени сили в Европа, но това бе само заявка, Москва нямаше намерение да излиза от този договор.

Всяко преместване на подобна техника не може да стане без международни санкции и правителствени решения, припомнят военни експерти.

По силата на този договор и България унищожи свое въоръжение. На 19 октомври 2002 г. бе унищожена и последната ракета от комплексите СС-23, СКЪД и ФРОГ.

Вчера, 17 март 2022 г., бе отменено правителственото заседание с обяснението, че има разместване на програмата на премиера Кирил Петков. 

"Запознат съм с ефекта на войната върху обикновените хора - всички те страдат. Но за да започне една война, има причина. Аз не съм путинофил или някакъв друг фил, аз съм българофил", каза Янев.

По думите му войната е по вина и на Русия, и на Украйна, защото "двете страни не намериха начин да седнат на масата и чрез инструментариума на дипломацията да намерят решение".

Той обясни, че се интересува как се развива България и какво е състоянието на българските граждани. Ден за ден мислим за оцеляването си, а зад гърба ни витае сянката на война, която е близо до нас".

"Членството в НАТО, в ЕС, в какъвто и да е формат е членство, което България трябва да инструментализира по най-добрия начин в защита на националния си интерес. Но тези организации не е задължително да имат императивни налагащи норми по отношение на България. България е суверенна държава, трябва да работим България да бъде равнопоставен субект в международните отношения, гласът ни да бъде важен и независим от други внушения, идологеми", обясни Янев. 

Рашков отказа да говори ареста на Борисов

Рашков отказа да говори ареста на Борисов

След близо три часа парламентарен контрол и 99 въпроса, предимно от ДПС

Относно ареста на бившия премиер Бойко Борисов Янев каза, че това е демонстрация на държавата, че трябва да се спазва редът, че законът е над всички.

"Но защо сега и защо по този начин? Явно по този начин се цели да се постигне ефект и да се отклони вниманието от наболели въпроси. Ние сме в перманентна криза", каза Янев по повод задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова.

За предстоящия политическия проект, който Янев планира да учреди, той каза, че разговаря със съмишленици и подкрепящи идеята за достойна България, равнопоставен субект в международните отношения.

"Това са хора българофили, които вярват, че ако работим заедно, ще успяваме заедно. Българският народ има нужда от нормалност, от предсказуемост... Искаме да възстановим връзката между обществото и партиите", обясни Янев.

По непотвърдена информация учредяването на политическия проект на Стефан Янев ще бъде в събота сутринта.

Малко по-късно пред Нова телевизия Стефан Янев заяви категорично, че няма да прави партиен проект утре - нито той, нито негови сподвижници.

"Нямам опит в партийното строителство. Аз не искам да громя български партии. Разсъждаваме по темата да обединим българските граждани, които обичат страната. Да стане животът предсказуем, нормален", каза Янев.

В същото време не отрече, че са се събрали съмишленици и споделят идеи. "Скоро ще тръгнем по цялата страна, за да видим какви са настроенията на хората. Не мога да споделя имена в този момент. Ние сме свободни хора и изразяваме собствените си виждания", допълни Янев.

"В момента няма предвидимост за живота ни и този на децата ни. Загрижени сме за битовото оцеляване, когато до нас има война. Ние научаваме от чужди медии какво се случва у нас. Мълчанието на Министерство на отбраната и Министерски съвет по въпроси относно помощ за Украйна във военно отношение не е добро", заяви бившият военен министър.

Той предположи, че може би с ареста на Борисов се заглушава нещо друго. "Българите са притеснени от събитията в Украйна и за това, че случващото се там може да стигне реално до нас. Вече сме косвени жертви на тази война по отношение на начина ни на живот - инфлация, високи цени на горива, продукти. Икономиката стагнира, заради поредица от причини, включително логистичните проблеми от военните действия", заяви още Янев.