Крайно време е да се запитаме какво правим срещу културата на забрава и безгрижие, които доминират, защото за Европа не са важни само съдебните и бюрократични реформи, а и нашият културен принос. В ЕС членуват земи с уникално социално-културно развитие, там не се отива като ничия земя, като дърво без корен.

Това изтъкна президентът на РС Македония Стево Пендаровски по време на годишното си обръщение пред местния парламент, съобщи македонската агенция МИА.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Ние, както посочи държавният глава, имаме световни справочници в това отношение и не трябва да правим изключение от това правило за себе си, не заради тях, обясни македонският президент. "Ето защо са необходими много по-големи грижи за нашия език, за нашите основни културни институции, за нашите паметници, за жизнените белези на нашата идентичност", каза Пендаровски.

Десетилетните спорове за нашата идентичност ни накараха да се обърнем повече към опазването и популяризирането на националното културно наследство. Но в прехода, за съжаление, в сферата на културата преобладава вулгарната неолиберална концепция за тотална комерсиализация, която по същество задушава много творчески действия на ума, каза Пендаровски.

Доц. Спас Ташев: Макрон не ни е поставял срок за  Северна Македония, Скопие е фабрика за фейк

Доц. Спас Ташев: Макрон не ни е поставял срок за Северна Македония, Скопие е фабрика за фейк

Няма документ от Макрон до посланиците...