Столичният кмет Йорданка Фандъкова поздрави кметовете и общинските съветници с избирането им на форума в София на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.

Тя откри конференцията с апел, че всички кметове носят "огромна отговорност, защото са изправени пред много тежки предизвикателства".

"Към нас се обръщат всички за всичко, от нас хората очакват да решим всичките им проблеми, дори когато излизат далеч извън нашите правомощия. Но ние сме длъжни да ги чуем, ние сме длъжни да поставим проблемите, които не зависят от нас, пред институциите, от които зависят, да влезем в диалог и да потърсим решения", заяви Фандъкова.

Целта на проекта на ГЕРБ за мръсния въздух не била да вкарва хората в затвора

Целта на проекта на ГЕРБ за мръсния въздух не била да вкарва хората в затвора

Драконовските мерки не се харесват на всички, но трябва да се прилагат, убеден Ненков

Тя посочи, че пред всички стоят спешни задачи, сред които защитата на бюджетите.

В тази връзка тя заговори за проблемите на София: "Една от най-приоритетните ни задачи е подобряване на качеството на въздуха, за да можем да отговорим на очакванията на хората и да опазим тяхното здраве. Затова вчера се обърнах към народните представители с предложение за инкриминиране на горенето на отпадъци. Надявам се да получа както тяхната, така и вашата подкрепа", посочи кметът на София.

Фандъкова съобщи, че по нейно предложение МОСВ е започнало работа по въвеждане на стандартите за дърва и въглища, а Министерството на транспорта в момента разработва стикерите, които ще се предоставят при годишните технически прегледи.

Столичният кмет обясни какво ще представлява новият вид стикер за колите - ще съдържа информация за реалното състояние на очистващата система на всеки автомобил, например коли, които имат изрядно работеща газова уредба, ще получават по-висок клас от такива, които имат по-висок евростандарт, но нямат системи за очистване.

Асоциацията за рециклиране приветства идеята на ГЕРБ за мръсния въздух

Асоциацията за рециклиране приветства идеята на ГЕРБ за мръсния въздух

С по-строгите санкции щяло да се преустанови незаконното горене на отпадъци

Благодарение на тези стикери ще се спират от движение най-замърсяващите автомобили.

Фандъкова припомни и предложенията на Столичната община за промяна на Закона за устройства на територията, по които има сериозни дебати.

То е за премахване на възможността за строителство на сгради с намалено отстояние между тях. Общината е предложила пакет от мерки с крайна цел увеличаване на отстоянието между сгради в жилищните квартали.