Българската асоциация за рециклиране подкрепя предложенията на ГЕРБ и столичния кмет Йорданка Фандъкова да бъдат криминализирани горенето на автомобилни гуми, текстил и отработени горива.

Според Асоциацията досегашните мерки не са дали достатъчно добър резултат, тъй като регионалните екоинспекции не са срещнали достатъчна подкрепа от органите на реда.

Те подчертават, че многократно са предлагали горенето на отпадъци да се криминализира. Според тях чрез заложените наказания от 2 години затвор и глоба от 2000 до 5000 лева случаите на незаконно изгаряне на отпадъци ще бъдат преустановени.

До 2 г. затвор и глоба предлагат за горене на гуми

До 2 г. затвор и глоба предлагат за горене на гуми

За по-маловажните случаи може да има "пробация" и глоба до 1000 лева

Ние многократно сме предупреждавали, че около 50% от старите автомобилни гуми се изгарят за отопление, печките в автосервизите по правило работят с използвани масла, много автомобили ползват за горива мазнини от ресторантите, посочват от Асоциацията.

По техни данни всяка година по домовете се изгарят около 55 000 тона текстилни продукти, които съдържат множество канцерогенни съставки и не само увеличават нивата на фините прахови частици през зимата, но и насищат въздуха с допълнителни вредни вещества.

Според Асоциацията, ако предложенията за промени в Наказателния кодекс бъдат приети, предвидените наказания ще помогнат за осигуряване на по-чист въздух и по-здравословна среда.

Целта на проекта на ГЕРБ за мръсния въздух не била да вкарва хората в затвора

Целта на проекта на ГЕРБ за мръсния въздух не била да вкарва хората в затвора

Драконовските мерки не се харесват на всички, но трябва да се прилагат, убеден Ненков