Столична община е кандидатствала с чужди имоти по европрограма. Това стана ясно от становището на депутата от БСП Николай Цонков, който попита здравния министър Кирил Ананиев за баните в "Овча купел" и "Горна баня", обединени в "Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация" ЕАД, съобщиха от БСП.

Според Цонков, здравният министър Кирил Ананиев на практика декапитализира "Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация" ЕАД. Това е станало с изпълнението на решението на Министерски съвет да прехвърли на Столична община част от имотите, които стопанисва лечебното заведение.

"Как Столична община, чрез нейни структури, кандидатства с тези имоти (които към онзи момент не са нейни - б.р.) по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и печели два проекта на обща стойност 30 милиона лева?! Единият от тези проекти е за създаване на нова лаборатория. Защо е необходима такава, след като самият министър Ананиев заяви, че настоящата лаборатория към болницата се развива успешно и е една от най-старите в страната? Това е някакъв абсурд! Как тази болница ще функционира, след като капиталът й от 530 000 ще бъде намален на 80-90 000?", пита реторично Цонков.

Спряха чешмите с минерална вода в Горна баня

Спряха чешмите с минерална вода в Горна баня

В писмо до news.bg жители алармират

Депутатът Цонков, заедно с колегите си Христо Проданов и Румен Георгиев попитаха министъра какви са мотивите за освобождаване на досегашния директор. Те искат да знаят каква точно е политиката на Министерството на здравеопазването към тази болница, защото тя е уникална. Защо декапитализират по този начин болницата и защо капиталът й е силно подценен, питат тримата депутати.

Горя сградата на минералната баня в столичния "Овча купел"

Горя сградата на минералната баня в столичния "Овча купел"

Няма пострадали при инцидента

Николай Цонков не е доволен от отговора на здравния министър. Освободеният директор д-р Иванчев през миналата година е внесъл няколко инвестиционни предложения за оздравяване на болницата. Те са били отхвърлени от Министерството на здравеопазването.

Според Николай Цонков зад цялата тази ситуация прозират нечисти намерения. "Става въпрос за апетитни имоти и разположени върху тях сгради на културата. Дали този интерес към тях не е заради въпросните 30 милиона лева, които ще отидат в нечий джоб. Далавера за 30 милиона ли е това", пита народният представител от БСП.

Очевидно баните в "Овча купел" и "Горна баня", както и останалите имоти, които вървят с тях, ще бъдат използвани за поредно разпределение на европейски средства по "специално предназначение". За пореден път ставаме свидетели как в това правителство кражбите и парите стоят над закона и обществения интерес.
Пациентите и гражданите от района искат болницата да бъде използвана за здравеопазване, а не да бъде превърната в средство за лично облагодетелстване и съответно унищожена", заяви Цонков.